Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Δημιουργία αιτών

 



Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες του ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ  Φορτέτσας,, την κυρία Στέλλα Παλιεράκη Κοινωνική Λειτουργό και  το προσωπικό του ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ για την υπέροχη φιλοξενία τους σήμερα, Τρίτη 13-12-2023. Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας της Β τάξης, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί τους στη δημιουργία αιτών, χριστουγεννιάτικο μικρασιάτικο γλύκισμα με το έμβλημα του δικέφαλου αϊτού. Τα νόστιμα μπισκότα θα προσφερθούν στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της εκκλησίας με θέμα Χριστουγεννιάτικο αντάμωμα στη Φορτέτσα.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι αϊτοί φτιάχνονται την Πρωτοχρονιά είτε σε ατομικά κομμάτια σφραγισμένα με τον δικέφαλο αετό και περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης, είτε σε ένα μεγάλο μπισκότο με τέσσερις σφραγίδες σαν σταυρό, που το τοποθετούσαν μπροστά στο γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτός το έσπαγε με το χέρι και ευχόταν «όπως τον αετό, έτσι όμορφα και περήφανα να πετάει κι η φαμελιά μας». Αυτό το μεγάλο μπισκότο ήταν η βασιλόπιτά τους και η ξύλινη σκαλιστή σφραγίδα με τον δικέφαλο ήταν βασικό κομμάτι του οικιακού εξοπλισμού των σπιτιών της χερσονήσου της Ερυθραίας, αλλά και σε άλλα μέρη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας.

Τα παιδιά απόλαυσαν την αφήγηση χριστουγεννιάτικων ηθών και εθίμων από τις κυρίες του ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ  Φορτέτσας, έμαθαν να συνεργάζονται στη δημιουργία αιτών, έφτιαξαν καρτούλες και χάρηκαν με τις ιστορίες και την παρέα όλων των υπέροχων κυριών που με όρεξη και ζωντάνια περιέγραψαν  τις εμπειρίες τους από τα δικά τους παιδικά Χριστούγεννα με  οικογενειακές μαζώξεις και έντονο το στοιχείο της κοινωνικής συναναστροφής και προσφοράς. Σας ευχαριστούμε πολύ, είστε υπέροχες, Καλές γιορτές με υγεία!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου