Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Γ1

2023-2024


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ 

Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί της Γ ΄τάξης είχαν την ευκαιρία και την τύχη να επισκεφτούν την Παρασκευή 19 Απριλίου την Βίλα Αριάδνη και να θαυμάσουν από κοντά τόσο τον χώρο όσο και τα σπουδαία εκθέματα. Η βίλα Αριάδνη αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου. Κατασκευάστηκε το 1906 σύμφωνα με τις υποδείξεις του A. Evans και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία και χώρος εργασίας του ίδιου και των συνεργατών του.  

Στην πύλη της Βίλας μας υποδέχτηκε ο καθηγητής - αρχαιολόγος & Επιμελητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό κ. Χρηστάκης Κωνσταντίνος, ο οποίος μας ξενάγησε στη Βίλα και στους χώρους του κτήματος. Μέσα σε ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης μεσογειακής ομορφιάς τα παιδιά έκαναν ένα πλούσιο δεκατιανό μινωικό γεύμα, σε μία προσπάθεια να νιώσουν πιο κοντά στις προγονικές διατροφικές συνήθειες. Στην συνέχεια η ομάδα μας μαζί με τον κ. Χρηστάκη και την σπουδαία συνεργάτιδα αρχαιολόγο Σαμάνθα Ξημέρη μας οδήγησαν στη βιβλιοθήκη, εκεί όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με σπάνια παλαιά βιβλία, παλιούς χάρτες και πίνακες ζωγραφικής που απεικόνιζαν το νησί της Κρήτης σε διάφορες ιστορικές στιγμές. Επόμενος σταθμός ήταν η αίθουσα του Στρωματογραφικού Μουσείου, όπου εκεί φυλάσσονται όλα τα μικρά όστρακα των ανασκαφών και χρησιμοποιείται για την χρονολόγηση των ευρημάτων. Εκεί παιδιά και εκπαιδευτικοί έπιασαν μινωικά αγγεία, περιεργάστηκαν κομμάτια, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τα όσα είδαν και άκουσαν, συζήτησαν, βίωσαν τη χαρά του να βλέπεις για πρώτη φορά μια τοιχογραφία που μόλις είδε ξανά το φως του ήλιου και γέμισαν ιστορικά ερεθίσματα, ένιωσαν υπερηφάνεια και εναπόθεσαν αναμνήσεις στην άκρη του μυαλού τους. Ίσως σε κάποια παιδάκια φυτεύτηκε ένα μικρό σποράκι εκείνο του ιστορικού ή του αρχαιολόγου...Τελευταίος σταθμός ήταν το σπίτι του Evans. Τα ερωτήματα των παιδιών πολλά, η εκδρομή πλούσια σε ερεθίσματα, εικόνες και συναισθήματα. 

Για την υπέροχη αυτή εμπειρία, τη θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία, την καλή διάθεση και την μοναδική ξενάγηση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Χρηστάκη Κωνσταντίνο και την κα Ξημέρη Σαμάνθα, οι οποίοι μας δέχτηκαν στον χώρο και μας ταξίδεψαν με έναν τρόπο πηγαίο, αυθεντικό και άκρως παιδαγωγικό σε χρόνια μακρινά αλλά όχι ξεχασμένα...


----------

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό χώρο του παλατιού της Κνωσού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  5 Απριλίου για τους μαθητές/τριες των Γ΄ & Δ΄ τάξεων για να δουν από κοντά όλα όσα διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας στην ενότητα «Μινωική Εποχή». Η ξενάγηση εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των μαθητών/τριών όπου με βιωματικό τρόπο ήρθαν σε επαφή με τον μινωικό πολιτισμό. Μετά την ξενάγηση δεν παρέλειψαν φυσικά να περάσουν από το πάρκο της Κνωσού για χαλάρωση και παιχνίδι! 

 ----------

Καλές Αποκριές!
----------


Ο χαρταετός της διαφορετικότητας και της ελπίδας από τα παιδιά της Γ' τάξης.

----------

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΔΥΝΑΜΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ!

Επίσκεψη πραγματοποίησε η Κινητή Οδοντιατρική Προληπτική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης στο Σχολείο μας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου για έλεγχο και φθορίωση των μικρών μας μαθητών. Μαζί με την κινητή μονάδα έγινε παρουσίαση μουσικοθεατρικού δρώμενου βασισμένο στο παραμύθι της Ειρήνης Ανδρουλάκη με τίτλο «Ο Γιατρός ο Κάστορας των δοντιών, ο Μάστορας» στην προσπάθεια οι μικροί μας μαθητές αφενός να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της διατήρησης της στοματικής τους υγείας και αφετέρου να γίνουν πρεσβευτές της πρόληψης της στοματικής υγείας για τους γονείς τους.

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της μονάδας για τη συνεργασία και μόνο χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους!  

  ----------

A WRINKLED HEART

Στα πλαίσια της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ  ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ» και στο μάθημα τον Αγγλικών τα παιδιά του Γ1 προσέγγισαν την ενσυναίσθηση μέσω του παραμυθιού “A wrinkled heart” – «Μία τσαλακωμένη καρδιά» το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη της εμπάθειας, να μπορείς για λίγο να αφήνεις τον δικό σου κόσμα και να εισέρχεσαι στα συναισθήματα των άλλων βλέποντας μέσα από τα δικά τους μάτια.

Τσαλακώνοντας την καρδούλα που τους δόθηκε κάθε φορά που τα λόγια άλλων πλήγωναν και προσπαθώντας να την ξετσαλακώσουν πάλι μετά από τη μετάνοια του άλλου είδαν ότι όταν φερόμαστε άσχημα σημαδεύουμε και όσες συγγνώμες να ζητήσουμε οι πληγές και τα σημάδια μένουν για πάντα στην καρδιά για να θυμίζουν τη βία και την επιθετικότητα που δέχτηκαν. Εσείς έχετε τσαλακώσει ποτέ την καρδιά κάποιου; ----------

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ»

Τσικνοπέμπτη και οι Αρλεκίνοι της Γ' τάξης ξεσήκωσαν το σχολείο με τις πολύχρωμες στολές τους, ανέβασαν το κέφι και πέρασαν το δικό τους μήνυμα τραγουδώντας τον «Ανθρωπάκο». Καλές απόκριες!!                                    ----------

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου οι μαθητές/τριες  των Γ΄ και Ε΄ τάξεων επισκέφτηκαν το σινεμά Τεχνόπολις για να παρακολουθήσουν τη μουσικοχορευτική ταινία φαντασίας «Γουόνκα» εμπνευσμένη από το γνωστό παιδικό βιβλίο του Ρόναλντ Ντάλ «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και όπως ήταν αναμενόμενο οι μαθητές/τριές μας πέρασαν καταπληκτικά.
Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου  και λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2023 για πάντα οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης  μας παρουσίασαν την θεατρική παράσταση «Ο ραφτάκος των λέξεων» ένα τρυφερό παραμύθι, συγκινητικό και επίκαιρο, που μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

Ευχαριστούμε όλους τους/τις μαθητές/τριες για τις υπέροχες ερμηνείες τους και για τον απόλυτο επαγγελματισμό και τη συνέπεια που έδειξαν και τις δασκάλες τους φυσικά για την ακούραστη καθοδήγησή τους! Είστε όλοι σας εκπληκτικοί!!!

---------------Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν την εξαιρετική ταινία “The Grinch”, με κύριο μήνυμα ότι το νόημα των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται στον καταναλωτισμό, αλλά στην αγάπη, την οικογένεια και την καλοσύνη. Η ιστορία διερευνά επιπλέον τα θέματα της διαφορετικότητας, του εκφοβισμού και της απομόνωσης και τονίζει πως η αγάπη και η αποδοχή μπορούν να μετασχηματίσουν τον άνθρωπο... 
---------------


Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας διάφορες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην προαγωγή του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας αλλά και να προβληματίσουμε τα παιδιά σε ζητήματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας σε όλες τις πλευρές της ζωής.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αφορούσαν την κινητική, οπτική και ακουστική αναπηρία αλλά και στις μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθητές τις Γ τάξης επίσης έμαθαν το τραγούδι “Sing a Rainbow” στην Αυστραλέζικη νοηματική γλώσσα στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών.


---------------

Στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική  επίσκεψη  των μαθητών/τριών  της  Γ΄ τάξης   στο Μουσείο Λυχνοστάτη όπου οι μαθητές/τριές μας παρακολούθησαν  το πρόγραμμα « Μάθε παιδί μου γράμματα». Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες και πλούσιο εποπτικό υλικό γνωρίζουν πώς  λειτουργούσε το σχολείο  το πρώτο μισό του 20ου αιώνα αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές με τα σύγχρονα δεδομένα στην Ελλάδα.
Στιγμιότυπα από την εκδρομή στο Παραδοσιακό Λαογραφικό Ρακοκάζανο της οικογένειας Κορσαβά – Μυραγάπη όπου οι μαθητές μας  παρακολούθησαν το πρόγραμμα 

«Παραγωγή και φύλαζη κρασιού και τσικουδιάς». 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για ένα επάγγελμα που έρχεται από την αρχαιότητα και παρακολούθησαν όλα τα στάδια του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής και φύλαξης του κρασιού και της τσικουδιάς. 

----------

 2022-2023

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 σας εύχονται υγεία, ευημερία και πολλές-πολλές όμορφες στιγμές για το νέο έτος!“Rudolf the red-nosed reindeer”


Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 καλωσορίζουν τους νέους φίλους μας από το πρόγραμμα Erasmus στο 21ο!

2021-2022

                                      
                                     Ημερήσια εκδρομή στην "Χώρα των Λωτοφάγων"!

Ευχές αγάπης για όλο τον κόσμο

από τους μαθητές του Α1!

Καλές Αποκριές με υγείααααααα!                                                                             ----------
Τσαααααα...


ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι δασκάλες του Α1 σας εύχονται  χαρούμενα Χριστούγεννα και υγεία για όλο τον κόσμο με πολλές όμορφες στιγμές το 2022!


Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Τάξης δημιουργούν  με γλυκιά προσμονή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων…

_____


Στις 3 Δεκεμβρίου στο μάθημα των Εικαστικών, με τους μαθητές του σχολείου μιλήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Εξηγήσαμε τι σημαίνει άτομο με αναπηρία και συζητήσαμε για την διαφορετικότητα, την ισότητα και τον σεβασμό. Ύστερα από προβολές που τους παρουσιάστηκαν και συζήτηση πάνω στο θέμα, οι μαθητές της Α' και Β' τάξης ζωγράφισαν την Ζωζώ! Συγκεκριμένα, σε όλους τους μαθητές δόθηκε η περιγραφή ενός παιδιού βήμα βήμα, για να το ζωγραφίσουν, ωστόσο ο καθένας και η καθεμιά το απέδωσε τελείως διαφορετικά, αποδεικνύοντας, έτσι, πως στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μας διαφορετικοί, αφού αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα ίδια πράγματα. Το αποτέλεσμα μας δίδαξε πως πρέπει να δεχόμαστε την διαφορετικότητα και να φερόμαστε σε όλους με ισότητα και σεβασμό._____


Ψωμί

Παιδεία

Ελευθερία

Ζωγραφίζοντας τα δικαιώματά μας…

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ "ΚΑΠΑΡΟΥΝΑΚΗ"

Την «πρωτιά» πέτυχαν οι μικροί μας  μαθητές των τμημάτων Α1 & Α2 με  την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη της φετινής σχολικής χρονιάς για το Σχολείο μας στο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής «Καπαρουνάκη». Αφού είδαν από κοντά την τέχνη της Κρητικής Κεραμικής και μάθανε για τις δεξιότητες και τους τρόπους που απαιτούνται για την κατασκευή κεραμικών, προσπάθησαν και οι ίδιοι να κάνουν ότι καταφέρνουν καλύτερα... να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ τα δικά τους κεραμικά! 

Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όλα τα μικρά μας και αυτό φάνηκε στα χαμογελαστά ματάκια τους με την επιστροφή τους. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 εύχονται μια δημιουργική και όμορφη σχολική χρονιά σε όλους!

Αγαπητά μου παιδιά, σας καλωσορίζω στο νέο σας Σχολείο!

 

Ευχές μου το νέο σας ξεκίνημα να είναι μαγικό και όλος ο χρόνος γεμάτος υπέροχες περιπέτειες! Μαζί θα ζήσουμε όμορφες εκπλήξεις, ατέλειωτες στιγμές ευτυχίας, δημιουργίας και χαράς και άπειρες επιτυχίες. Εγώ η δασκάλα σας και όλοι οι εκπαιδευτικοί του νέου σας σχολείου θα συνταξιδέψουμε για να μοιραστούμε τα όνειρά σας, τις ιδέες σας και να εξερευνήσουμε μαζί καινούργιους δρόμους.

 

θα είμαστε εδώ να σας καθοδηγούμε για να ανοίξετε τα φτερά σας και να νιώσετε ότι, ό,τι θέλετε μπορείτε να το πετύχετε! Να ξέρετε όμως ότι εσείς έχετε τα πινέλα, εσείς και τα χρώματα. Ζωγραφίστε λοιπόν το μέλλον σας…

 

Με πολλή αγάπη, η νέα σας δασκάλα!

**************************** 


Και μία συμβουλή στους αγαπητούς μας γονείς,

Ευθύνη των γονέων δεν είναι να στρώσουν με ρόδα το δρόμο που θα βαδίσουν τα παιδιά τους στη ζωή. Ευθύνη τους είναι να τα εφοδιάσουν με τον χάρτη αυτού του δρόμου και να τα αφήσουν να τον βαδίσουν μόνα τους.

«Δώστε φτερά στο μικρό σας παιδί, αλλά αφήστε το να μάθει μόνο του να πετά!»

 

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου