Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 2022-2023

2022 - 2023


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Τρίτη 28/2 και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις συνεχίζουν με τους/τις μαθητές/τριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων να επισκέπτονται το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης. Οι μαθητές μας αφού περιηγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν για την ιστορία της ιατρικής και την πρόοδο της εν λόγω επιστήμης , παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Ανατομία». Τα παιδιά αφού μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο, υλοποίησαν με την υπεύθυνη πρόγραμμα σχετικό με το πεπτικό σύστημα, το αναπαραγωγικό και το αναπνευστικό. Μέσω του βιώματος, μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τις διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

 Ευχές για Καλές Αποκριές από την Στ΄ Τάξη!


Χριστούγεννα 2022!
Ανακοίνωση σημαιοφόρων για το σχολικό έτος 2022-2023
Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 
Καλώς ήρθατε φίλοι μας Ερασμίτες!
 Welcoming Ceremony


Outdoor activities


--------------------

2021 - 2022

Ευχές αγάπης για όλο τον κόσμο από τους μαθητές της Ε΄ Τάξης!

Καλές Αποκριές ε υγείααααααα!
Από το μάθημα εικαστικών...

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και η κυρία Ιωάννα της Ε΄ Τάξης σας εύχονται  χαρούμενα Χριστούγεννα και υγεία για όλο τον κόσμο με πολλές όμορφες στιγμές το 2022!

Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ Τάξης δημιουργούν  με γλυκιά προσμονή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων…


_____

Στις 3 Δεκεμβρίου στο μάθημα των Εικαστικών, με τους μαθητές του σχολείου μιλήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Εξηγήσαμε τι σημαίνει άτομο με αναπηρία και συζητήσαμε για την διαφορετικότητα, την ισότητα και τον σεβασμό. Ύστερα από προβολές που τους παρουσιάστηκαν και συζήτηση πάνω στο θέμα, οι μαθητές ζωγράφισαν την Ζωζώ! Συγκεκριμένα, σε όλους τους μαθητές δόθηκε η περιγραφή ενός παιδιού βήμα βήμα, για να το ζωγραφίσουν, ωστόσο ο καθένας και η καθεμιά το απέδωσε τελείως διαφορετικά, αποδεικνύοντας, έτσι, πως στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μας διαφορετικοί, αφού αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα ίδια πράγματα. Το αποτέλεσμα μας δίδαξε πως πρέπει να δεχόμαστε την διαφορετικότητα και να φερόμαστε σε όλους με ισότητα και σεβασμό.
**********Το Πολυτεχνείο ζει!

Μας εμπνέει ακόμα, μας δείχνει τον δρόμο,

 μας θυμίζει ότι ο αγώνας για ελευθερία, για ισότητα και δικαιοσύνη

 δεν πρέπει ποτέ να σταματά.*********************************************************2020 - 2021

Λίγες στιγμές πριν λάβουμε τα ενδεικτικά μας, συμμετέχουμε και εμείς οι μαθητές της Δ΄ Τάξης στη σεμνή γιορτή που πραγματοποιείται για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με τι άλλο παρά ένα ακόμη τραγούδι που μάθαμε με την δασκάλα μας, την κυρία Μαρία Πέϊκου. Το τραγούδι ονομάζεται «Καλοκαιράκι» και είναι ένα τραγούδι αισιοδοξίας με στίχους και μουσική της ίδιας!

Για να μας ακούσετε παρακαλώ πατήστε στο παρακάτω  link:


Στιγμές χαλάρωσης από τα μαθήματα 
δια ζώσης και εξ αποστάσεως... 
Σε μια δύσκολη σχολική χρονιά που μας στέρησε τόσα πολλά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μια μόνο εκπαιδευτική επίσκεψη φέτος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, όπου ανακαλύψαμε το μαγικό κόσμο των δεινοσαύρων. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ένα μεγάλο αριθμό εκθεμάτων της Τριαδικής, Ιουρασικής και Κρητιδικής περιόδου όπου πολλά εκθέματα έφταναν και μέχρι το φυσικό τους μέγεθος. Κάναμε τις πρώτες μας ανασκαφές απολιθωμάτων και μέσα από διαδραστικές οθόνες ενημερωθήκαμε για τη ζωή των δεινοσαύρων, την διατροφή τους, τις καθημερινές τους συνήθειες, τα πιθανά αίτια της εξαφάνισής τους.  

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας…


ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΑΛΛΟ ΓΙ΄ΑΓΑΠΗ

«Μη μιλάς άλλο γι΄αγάπη» του Διονύση Σαββόπουλου. Εδώ ερμηνεύουμε εμείς, το Δ1. Είναι επίσημο πια. Έχουμε τις πιο μελωδικές φωνές στο σχολείο μας! 

Πατήστε το παρακάτω link για να μας ακούσετε:


Συνοδεύουν ο Μουσικός του σχολείου μας, ο κύριος Γιάννης Χαλκιαδάκης στο μπουζούκι και η Δασκάλα μας, η κυρία Μαρία Πέϊκου στην κιθάρα.


************************************************Με χαρά και προσμονή μεγάλη μάθαμε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς ότι το τμήμα Δ1 θα τιμούσε με μία μικρή εκδήλωση τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στο Αλβανικό μέτωπο την 28η Οκτωβρίου του 1940. Δυστυχώς εκδήλωση δεν έγινε. Μας την στέρησε η πανδημία. Αυτή η πανδημία που δε λέει να φύγει. Εμείς όμως την παραμονή της επετείου της 28ης τραγουδήσαμε, έτσι απρόσμενα, έτσι απλά, στην αυλή του σχολείου μας στο τέλος ενός διαλείμματος. Ερμηνέυσαμε το υπέροχο τραγούδι που μεταξύ άλλων λέει: πάει ο ήλιος, πάει κι΄ η Αμοργός, στα μάτια του νυχτώνει  κι΄ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, κοιμάται μεσ΄ στο χιόνι…με στίχους του μεγάλου μας φιλόσοφο, μαθηματικό και θεωρητικό της μουσικής «Πυθαγόρα». Το τραγούδι αναφέρεται στον πρώτο Έλληνα νεκρό, του Αλβανικού πολέμου, από τις τάξεις των εφέδρων, στον ηρωικό νησιώτη και πατριώτη μας, τον Αμοργιανό Μιχάλη Πράσινο, που δεν είχε την ίδια αναγνωσιμότητα με κάποιους άλλους ήρωες, που όμως η αξία της θυσίας του δεν είναι μικρότερη. 

Ακούστε μας στο παρακάτω link:


Ευχαριστούμε θερμά την δασκάλα μας την κυρία Σοφία Τσαγκαράκη και την δασκάλα μας την κυρία Μαρία Πέϊκου που μας συνόδευσε στην κιθάρα.


*************************************************************

2019 - 2020

Σας παρουσιάζουμε τα αυτοσχέδια μουσικά μας όργανα από το μάθημα της μουσικής "Κατασκευή μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά"
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ «ΘΥΡΑΘΕΝ»
 Επίσκεψη  στο παραδοσιακό μουσείο οργάνων «Θύραθεν» όπου σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτι γνώρισαμε τα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου. Εκεί συμμετείχαμε σε διάφορες δράσεις όπως ξενάγηση και προβολείς ταινιών αλλά και πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια!********************************************


2018 - 2019


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΔΙΑΣ»

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Β' Τάξης σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

ΝΕΡΟ, ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ

Στις 22 Μαρτίου, «Παγκόσμια ημέρα νερού» και μετά από κάλεσμα του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου οι μαθητές μας, της Β΄ Τάξης, μετέβησαν στο γειτονικό σχολείο για να παρακολουθήσουν τη δράση «Νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό».

Όλα τα παιδιά ταξίδεψαν με το νερό, γνώρισαν τη διαδρομή του για να φτάσει ως εμάς, προβληματίστηκαν βλέποντας δυσάρεστες συνέπειες από μια πιθανή κακή διαχείριση του νερού και τραγούδησαν την ορθή διαχείρισή του.


Στη δράση αυτή συμμετείχαν και τα παιδιά των Β΄ και Γ΄ τάξεων των όμορων δημοτικών σχολείων 18ο, 20ο, 47ο και 56ο.

********************************
Οι μαθητές του Β1 σας εύχονται καλές Αποκριές!


Εμείς οι μαθητές του Β1…

είμαστε ενωμένοι…

αγαπάμε ο ένας τον άλλο…

 και το δείχνουμε με μια σφιχτή 


αγκαλιά!*********************

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
                              
Σειρά  είχαμε  εμείς οι μαθητές της Β΄ τάξης να απολαύσουμε το ίδιο ταξίδι με τους συμμαθητές μας στην Στ΄ τάξη «Παράθυρα στον κόσμο». Ένα ταξίδι μαγικό σε μακρινούς τόπους μέσα από εικόνες, ήχους, μουσικές και πολύ παιχνίδι.  Με τα γνωστά παραμύθια φτάσαμε μέχρι τη μακρινή Νέα Ζηλανδία! Άραγε πάντα ήταν τόσο «παιχνιδιάρικο» το ταξίδι της γνώσης γιατί το Σχολείο για μας σίγουρα είναι διασκέδαση!

Δείτε μας…

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΡΑΘΗΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
                              
Σειρά  είχαν σήμερα οι μικροί μας μαθητές της Β΄ τάξης να απολαύσουν το ίδιο ταξίδι με τους συμμαθητές τους στην Στ΄ τάξη «Παράθυρα στον κόσμο». Ένα ταξίδι μαγικό σε μακρινούς τόπους μέσα από εικόνες, ήχους, μουσικές και πολύ παιχνίδι.  Με τα γνωστά παραμύθια φτάσαμε μέχρι τη μακρινή Νέα Ζηλανδία! Άραγε πάντα ήταν τόσο «παιχνιδιάρικο» το ταξίδι της γνώσης γιατί το Σχολείο για μας σίγουρα είναι διασκέδαση!
Δείτε μας…

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ


Εμείς οι μαθητές στην Β'  τάξη πιστεύουμε ότι κάθε ημέρα θα έπρεπε να είναι «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων» και όχι μόνο η 4η Οκτωβρίου! Η ημέρα αυτή είναι ίσως μια υπενθύμιση στους μεγαλύτερους ότι πρέπει να συνυπάρχουμε αρμονικά με το περιβάλλον και να τηρούμε κανόνες ευζωίας γιατί όποιος δεν σέβεται τα ζώα δεν αγαπά τον ίδιο του τον εαυτό.

Σήμερα οι μαθητές του Στ2 παρουσίασαν ένα καταπληκτικό  κουκλοθέατρο με  θέμα «Η φάρμα του κυρίου Κατσουφάκη» το οποίο μάλιστα το εμπνεύστηκαν τα ίδια τα παιδιά και το έγραψαν με τη βοήθεια της δασκάλας τους. 

Παράλληλα το Ε1 διάβασε ένα-ένα τα 14 άρθρα που διακήρυξε η Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των ζώων το 1978 στο Παρίσι. Σύνθημα: «Τα ζώα όπως και οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα». 

Το Ε2 ετοίμασε την διαφημιστική αφίσα για όλες τις δράσεις και εμείς δώσαμε για λίγο τη φωνή μας στα ζώα για να ακουστούν όσα θα μας έλεγαν αν μιλούσαν... Δείτε!Οι δράσεις δεν τελειώνουν βέβαια εδώ γιατί μάθαμε ότι μας περιμένει ακόμη και μια καμηλοπάρδαλη στο σχολείο να την περιποιηθούμε λίγο! Της λείπουν κάποια μέλη βλέπετε. Λέμε να βοηθήσουμε και εμείς μιας και τα καταφέρνουμε τόσο καλά στις κατασκευές!
---------------------------------------------------------------------------

2017 - 2018


ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τελευταίες μέρες σχολείου για το τρέχον σχολικό έτος και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται για τους μαθητές μας καθώς την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2018, κλιμάκιο Βαθμοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου βρέθηκε στο σχολείο μας με εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές των Α’  και Β’  τάξεων. Με τίτλο προγράμματος «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»  υπήρξε  ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης.


Οι μαθητές μας παρακολούθησαν διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Μετά το πέρας της παρουσίασης, έντυπο πληροφοριακό υλικό με εικόνες και τηλέφωνα ανάγκης δόθηκαν στους μαθητές μας, καθώς και αναμνηστικό μπρελόκ. 


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ «LABYRINTH PARK»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Οι μαθητές της Α΄ και η κυρία Μαρία σας εύχονται καλές Αποκριές!!! 
ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ «ΑΡΙΜΑ»
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ
«ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ»


Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 το κουκλοθέατρο «ΑΡΙΜΑ» βρέθηκε στο Σχολείο μας για να μας φτιάξει τη διάθεση και να γευτούμε τη χαρά της ζωής. Πώς; Απλά αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Η δύναμη της μεταμόρφωσης είναι πολύ μεγάλη βλέπετε και πολύ απλές καθημερινές καταστάσεις μας οδηγούν σε ένα απρόσμενο και εκπληκτικό σύμπαν έτσι απλά, εκεί που δεν το περιμένουμε. 

Η «Συνταγή της ευτυχίας» ήταν και είναι ένα έργο δίχως λόγια. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να έχει λόγια η ευτυχία; Τη νιώθεις και σε συνεπαίρνει αλλά δύσκολα τη βάζεις σε λέξεις.


Το έργο αυτό όμως μίλησε τη γλώσσα μας! Μας έφερε την ευτυχία και την συγκίνηση  και άφησε μια γλυκιά νοστιμιά μες στις καρδιές μας… Και μια λιγούρα βεβαίως!ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: EL GRECO:
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ


Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 και ταξίδεψαν με τον σπουδαίο ζωγράφο και γλύπτη, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, ακολουθώντας την σπουδαία καλλιτεχνική του πορεία. Είδαμε τους τόπους που έζησε και δημιούργησε και μάθαμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του μέσα από τους πίνακες που φιλοτέχνησε και όλο αυτό παίζοντας! Μα υπήρξε από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και κατέχει μέχρι σήμερα δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών! Εσείς το ξέρατε αυτό;;


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ


«Γνώρισε και εσύ το Παγκρήτιο και τα Ολυμπιακά Αθλήματα».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

"Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης"... Είχαμε παρέα την Πιπιστρέλουα, τη νυχτερίδα και την Μαυρέμης, τη νεροχελώνα και την δασκάλα μας φυσικά!


Η πρώτη μας επίσκεψη στο Δημοτικό ήταν καταπληκτική!

Αγαπημένα μου πρωτάκια, θέλω να σας ευχηθώ το νέο σας ξεκίνημα στο Δημοτικό Σχολείο να είναι μαγικό και όλος ο χρόνος γεμάτο υπέροχες περιπέτειες! Ευχή μου να ζήσουμε μαζί όμορφες εκπλήξεις, ατέλειωτες στιγμές ευτυχίας, δημιουργίας και χαράς και άπειρες επιτυχίες. Θα είμαι δίπλα σας σε όλο αυτό το ταξίδι για να μοιραστούμε τα όνειρά σας, τις ιδέες σας και να διαβάσουμε μαζί πολλά βιβλία που θα σας μάθουν καινούργια πράγματα. Είμαι η Μαρία, η δασκάλα σας και ανυπομονώ να ξεκινήσει το ταξίδι μας... 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου