Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Α1


                               2023-2024

ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ» ΘΕΤΟΥΝ ΟΡΙΑ!

Πώς θα πούμε «ΟΧΙ» άμα και εφόσον χρειαστεί;

Πώς θα θέσουμε τα «ΟΡΙΑ» για να προστατεύσουμε το σώμα μας;

Μέσα από το εκπαιδευτικό, βιωματικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε  στο σχολείο μας το τελευταίο διάστημα, από την Κοινωνιολόγο με παιδαγωγική κατάρτιση Καράμπελα Μαρία, με τίτλο «Θέτοντας  Όρια» οι μαθητές των Α’, Β’ τάξεων εξεργάστηκαν τα συναισθήματα, το σώμα, τα όρια αλλά και η συναίνεση σε κάθε κομμάτι της ζωής, ακόμα και στο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά αντιλήφτηκαν ότι έχουν τον έλεγχο της επιλογής των ορίων του σώματός τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή τους και η απόκτηση δεξιοτήτων. Οι «Μικροί Ντετέκτιβ» έμαθαν να επιζητούν και να δημιουργούν υγιείς σχέσεις, ώστε να είναι ευτυχισμένοι. Ένα άριστο εργαστήριο από το οποίο οι μαθητές μας απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. 
----------


«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ»

Εμείς στο 21ο Δημοτικό Σχολείο αγαπάμε τα βιβλία και απολαύσαμε τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» με διάφορες δράσεις που μας είχαν ετοιμάσει οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης και οι εκπαιδευτικοί μας καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και εμείς οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης καταφέραμε να διαβάσουμε «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί» της Βασιλικής Κάργα… Τι πως η βιβλιοθήκη μας είναι μεγάλη με πολλά βιβλία σε πανύψηλα ράφια, το τέλειο μέρος να κρυφτεί ένα βιβλίο που δε θέλει να διαβαστεί; Εμείς βρήκαμε τον τρόπο να το διαβάσουμε!ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ----------

Καλές Αποκριές!----------

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΔΥΝΑΜΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ!

Επίσκεψη πραγματοποίησε η Κινητή Οδοντιατρική Προληπτική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης στο Σχολείο μας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου για έλεγχο και φθορίωση των μικρών μας μαθητών. Μαζί με την κινητή μονάδα έγινε παρουσίαση μουσικοθεατρικού δρώμενου βασισμένο στο παραμύθι της Ειρήνης Ανδρουλάκη με τίτλο «Ο Γιατρός ο Κάστορας των δοντιών, ο Μάστορας» στην προσπάθεια οι μικροί μας μαθητές αφενός να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της διατήρησης της στοματικής τους υγείας και αφετέρου να γίνουν πρεσβευτές της πρόληψης της στοματικής υγείας για τους γονείς τους.

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της μονάδας για τη συνεργασία και μόνο χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους!

----------  


A WRINKLED HEART


Στα πλαίσια της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ» και στο μάθημα τον Αγγλικών τα παιδιά προσέγγισαν την ενσυναίσθηση μέσω του παραμυθιού “A wrinkled heart” – «Μία τσαλακωμένη καρδιά» το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη της εμπάθειας, να μπορείς για λίγο να αφήνεις τον δικό σου κόσμα και να εισέρχεσαι στα συναισθήματα των άλλων βλέποντας μέσα από τα δικά τους μάτια.

Τσαλακώνοντας την καρδούλα που τους δόθηκε κάθε φορά που τα λόγια άλλων πλήγωναν και προσπαθώντας να την ξετσαλακώσουν πάλι μετά από τη μετάνοια του άλλου είδαν ότι όταν φερόμαστε άσχημα σημαδεύουμε και όσες συγγνώμες να ζητήσουμε οι πληγές και τα σημάδια μένουν για πάντα στην καρδιά για να θυμίζουν τη βία και την επιθετικότητα που δέχτηκαν.

Εσείς έχετε τσαλακώσει ποτέ την καρδιά κάποιου;  


Δράση και με την δασκάλα μας!


----------

Σας αρέσουν τα πολύχρωμα αποκριάτικα καπέλα μας; Ευχές για καλές αποκριές από όλα τα πρωτάκια του Α1!!!


----------


ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' τάξης του σχολείου μας υποδέχθηκαν την πρώτη μέρα της Άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών. Σκόρπισαν ανοιξιάτικα μηνύματα χαράς και ελπίδας, τηρώντας ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, τα Χελιδονίσματα. Με τις χελιδόνες τους στα χέρια, τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα της Άνοιξης και ανήγγειλαν τον ερχομό της, στη Διευθύντρια και σε όλες τις τάξεις του σχολείου.

Καλό μήνα σε όλους!                                                                          -------------------

Στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα της αγάπης,  εμείς οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης μάθαμε γι΄ αυτό το τόσο υπέροχο συναίσθημα που γεμίζει φώς τις ζωές μας και μας κάνει να χαμογελάμε! Μάθαμε πώς γράφεται η αγάπη, πόσες μορφές μπορεί να έχει, παίξαμε παιχνίδια ομαδικά γιατί η συνεργασία και η ομαδικότητα προάγουν την αγάπη, κάναμε κατασκευές και τέλος διαβάσαμε το υπέροχο παραμύθι «Η δύναμη της αγάπης» του Richards Caroline όπου κάποιες μαγικές πυγολαμπίδες προσφέρονται να βοηθήσουν ένα αρκουδάκι που χάνεται στο δάσος. Του λένε ότι αν φέρνει στο μυαλό του ωραίες αναμνήσεις, οι πυγολαμπίδες θα γίνονται πιο λαμπερές και θα το καθοδηγούν στη διαδρομή! Αυτό σημαίνει δύναμη της αγάπης και εμείς τα μικρά παιδάκια έχουμε τόση αγάπη μέσα μας που πάντοτε λάμπουμε και πολλές φορές καθοδηγούμε εμείς τους μεγαλύτερους…

Αγάπη είναι...----------


Μια μέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΠΑΡΑΜΥΘΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΣΤΡΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΕΥΜΙΣ

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου οι μαθητές/τριες  της  Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το μουσείο φυσικής Ιστορίας για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Παραμυθομπερδέματα με την Πιπιστρέλους και την Μαυρεύμις». Πρόκειται  για  ένα πρόγραμμα όπου η νυχτερίδα Πιπιστρέλους και η νεροχελώνα Μαυρέμις ζωντανεύουν, μαζί με τα παιδιά, ένα φανταστικό παραμύθι περιπέτειας στον Ερευνότοπο. Ο Ερευνότοπος αποτελεί έναν μοναδικό, για την Ελλάδα, διαδραστικό χώρο που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και είναι πλούσιος σε πρωτότυπες δραστηριότητες. Αποτελεί μια μικρογραφία της φύσης, μια ρεαλιστική αναπαράσταση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, του θαμνότοπου, της σπηλιάς, του ποταμού και της εκβολής του, καθώς και της ακτής. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη. ----------


                                   ----------


Λίγες μέρες πριν αποχαιρετίσουμε το 2023 για πάντα οι μικροί μας μαθητές εφοδιασμένοι με μπόλικο ποπ κορν και καλή διάθεση άφησαν για λίγο τα μαθήματα τους για να χαλαρώσουν και να παρακολούθησαν την συγκινητική ταινία GHATOTHKACΗ μια ιστορία με τον μικρό Γκάτου, τον πρίγκιπα του δάσους που  χρησιμοποιεί τις μαγικές του δυνάμεις για να προστατεύσει τους πάντες γύρω του! 
                                 -----------


      
Ευχαριστούμε τις κυρίες του  Κέντρου Κοινοτικής Φροντίδας Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Φορτέτσας, τα παιδιά του 12ου Νηπιαγωγείου και του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους για μια εκδήλωση γεμάτη από θεατρικά δρώμενα, παραμύθια, μουσική, χορό, αναμνήσεις και βιώματα του παρελθόντος! Σίγουρα βοήθησε να αναλογιστούμε τις αλλαγές από γενιά σε γενιά στο πέρασμα του χρόνου και την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού μας!


                                ----------Εμείς στην Α' τάξη μάθαμε για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τα παρουσιάσαμε στην τάξη με μαριονέτες, μιλήσαμε για τα δεινά του πολέμου και το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης, παρακολουθήσαμε το παιδικό παραμύθι της βραβευμένης συγγραφέα και ζωγράφου Ανίτα Λόμπελ "Πατάτες πατάτες", γράψαμε τη λέξη ΟΧΙ και την κολλήσαμε στο δέντρο της ειρήνης, μετατρέψαμε τα βομβαρδιστικά του πολέμου σε βομβαρδιστικά της ειρήνης, παρακολουθήσαμε το κουκλοθέατρο το "Κανόνι της Ειρήνης" της Φρόσως Χατογλου και φωνάξαμε δυνατά 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 

και 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Ακολουθεί απόσπασμα…


 

--------


Τα πρωτάκια μας τελείωσαν την πρώτη ενότητα της γλώσσας και κάνουν επανάληψη. Όχι όμως στο θρανίο με μολύβι και χαρτί, αλλά στο πάτωμα με παιχνίδι και γιορτή! Οι φωνούλες κάνουν πάρτυ και καλούν όλα τα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν... μαθαίνοντας!«Να΄ μουν γάργαρο νερό»


Πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης όπου επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο Ηρακελείου κάνοντας έναν περίπατο στην ιστορία της ύδρευσης της πόλης. Ξεκινώντας από τις κρήνες και τα πηγάδια γνώρισαν τον κύκλο του νερού, έμαθαν πώς έρχεται το νερό στην πόλη στο πέρασμα των χρόνων και ανακάλυψαν τρόπους για να προστατεύουν και να διαφυλάσσουν τους υδάτινους πόρους.
Ακολουθούν στιγμιότυπα από την επίσκεψη.


----------

Ο Τσέστερ πάει σχολείο!

Ο Τσέστερ το μικρό ρακούν είναι πολύ στενοχωρημένος... Αύριο είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο και έχει πολλή αγωνία... Η μαμά του όμως έχει ένα μικρό μυστικό! 

"Φιλάκι στο χεράκι". Μια τρυφερή ιστορία που βοηθάει τα μικρά παιδιά να εκφράσουν αλλά και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους ,ώστε να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται το μεγάλο βήμα από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. 

Διαβάσαμε την ιστορία του Τσέστερ, μιλήσαμε για τα συναισθήματα του αλλά και τα δικά μας την πρώτη μέρα στο σχολείο και κάναμε τη σύγκριση με τα σημερινά μας συναισθήματα. Μιλήσαμε για τους φόβους και τις αγωνίες μας αλλά και για τη χαρά και την ανυπομονησία για το καινούριο! Γράψαμε τα συναισθήματα της πρώτης μέρας στο χεράκι με το φιλάκι της Α' τάξης και φτιάξαμε και ατομικές εργασίες έκφρασης και σύγκρισης συναισθημάτων. 


----------
ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ!

Να είσαι ο εαυτός σου! Τις πρώτες μέρες στο σχολείο, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, γι' αυτά που είμαστε, γι' αυτά που δεν είμαστε, για εκείνα που θα γίνουμε, για όσα μας αρέσουν, για όσα δεν μας αρέσουν κι έτσι να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας! Διαβάσαμε το βιβλίο του Πίτερ Ρέινολντς "Να είσαι ο εαυτός σου" και συμφωνήσαμε όλοι πόσο σπουδαίο είναι να είμαστε ο εαυτός μας, να γιορτάζουμε κάθε μέρα τη διαφορετικότητά μας κι επομένως τη μοναδικότητα μας!


Καλωσορίζουμε τους μικρούς μας μαθητές στο "μεγάλο σχολείο"!


Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στην αυλή του σχολείου μας ένα συμβολικό δρώμενο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των μικρών μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξης.

Μέσα σε ένα τρυφερό και χαρούμενο κλίμα αλληλεγγύης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης υποδέχθηκαν τα πρωτάκια του σχολείου μας. Τα έπιασαν από το χεράκι και μαζί έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο Δημοτικό Σχολείο. Τα βοήθησαν συνοδεύοντάς τα να ακολουθήσουν μια διαδρομή με διάφορες δοκιμασίες, το τέλος της οποίας κατέληγε σε δύο μπουκέτα μπαλόνια. Το χρώμα κάθε μπουκέτου αντιστοιχούσε στο χρώμα των ρούχων των δασκάλων του τμήματος στο οποίο θα έμπαιναν οι μικροί μαθητές.

Αφού πρόσφεραν στο κάθε παιδί από ένα μπαλόνι, τα οδήγησαν στις καινούριες τους δασκάλες, τους ευχήθηκαν καλή χρονιά και τους υποσχέθηκαν να τα βοηθούν και να τα υποστηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς.

Το δρώμενο επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της Α΄ τάξης, Μαρία Καλογεροπούλου και Σοφία Τσαγκαράκη με τη σύμπραξη των εκπαιδευτικών της ΣΤ΄ τάξης, Χάρη Αθανασόπουλο και Αγγελικής Χλέτσου, ενώ η μουσικός του σχολείου μας, Αγαθή Παντελίδου το πλαισίωσε με τη μελωδία του πιάνου.

Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε σε μικρούς και μεγάλους καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά!


                                                              **********

Αγαπητά μας παιδιά, σας καλωσορίζουμε στο νέο σας Σχολείο! 

Ευχές μας το νέο σας ξεκίνημα να είναι μαγικό και όλος ο χρόνος γεμάτος υπέροχες περιπέτειες! Μαζί θα ζήσουμε όμορφες εκπλήξεις, ατέλειωτες στιγμές ευτυχίας, δημιουργίας και χαράς και άπειρες επιτυχίες. Εγώ η δασκάλα σας και όλοι οι εκπαιδευτικοί του νέου σας σχολείου θα συνταξιδέψουμε για να μοιραστούμε τα όνειρά σας, τις ιδέες σας και να εξερευνήσουμε μαζί καινούργιους δρόμους. 

θα είμαστε εδώ να σας καθοδηγούμε για να ανοίξετε τα φτερά σας και να νιώσετε ότι, ό,τι θέλετε μπορείτε να το πετύχετε! Να ξέρετε όμως ότι εσείς έχετε τα πινέλα, εσείς και τα χρώματα. Ζωγραφίστε λοιπόν το μέλλον σας…

 

Με πολλή αγάπη, η νέα σας δασκάλα η κυρία Μαρία

**************************** Και μία συμβουλή στους αγαπητούς μας γονείς,

Ευθύνη των γονέων δεν είναι να στρώσουν με ρόδα το δρόμο που θα βαδίσουν τα παιδιά τους στη ζωή. Ευθύνη τους είναι να τα εφοδιάσουν με τον χάρτη αυτού του δρόμου και να τα αφήσουν να τον βαδίσουν μόνα τους.

«Δώστε φτερά στο μικρό σας παιδί, αλλά αφήστε το να μάθει μόνο του να πετά!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου