Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Ε2

                             2023 - 2024

«ΟΠΟΥ ΑΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑΥΘΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΕΣΤΙΝ»

Την Πέμπτη 4 Απριλίου  όλοι οι μαθητές των Ε' και ΣΤ' τάξεων μετέβησαν στο Στάδιο Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκαν  οι «Ενδοσχολικοί Αγώνες Στίβου 2023-2024». Η χαρά των μαθητών μας ήταν μεγάλη όπως ήταν αναμενόμενο και η προσπάθεια όλων των παιδιών για μια αξιοπρεπή επίδοση ήταν αξιέπαινη. Με υπευθυνότητα, επιμονή και πειθαρχία όλοι έδειξαν ομαδικό πνεύμα ενθαρρύνοντας τους συμμαθητές τους στις προσπάθειές τους σε όλα τα αγωνίσματα, στο δρόμο 60μ, στο άλμα εις μήκος και στην ρίψη ελαστικής σφαίρας. Χίλια μπράβο σε όλα τα παιδιά για το συν- αγωνισμό που έδειξαν και φυσικά στον αγαπημένο εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής τον κ. Κώστα Ξηρουχάκη για όλες τις αξίες που εμπνέει στα παιδιά μας!

----------


ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Παρουσία των τοπικών αρχών κι εκπροσώπων τοπικών φορέων αλλά και με τη δυναμική συμμετοχή του κόσμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η καθιερωμένη μαθητική και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με συμμετοχή το 21ο Δημοτικό Σχολείο σε πλήρη διάταξη. Τα συγχαρητήρια μας στους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη εμφάνισή τους καθώς και στον  γυμναστή μας τον κ. Κώστα Ξηρουχάκη.


----------

Καλές Αποκριές!

                                        

                                    ----------

 «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ»

Μια συλλογική δράση ευαισθητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού στην οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά του Σχολείου με αφορμή την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ». Υπό την καθοδήγηση της ψυχολόγου του σχολείου μας Μυρσίνης Ψυχογιού τα παιδία ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του bullying, συζήτησαν για τα συναισθήματά τους γύρω από τον εκφοβισμό και βρήκαν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης. Έπειτα κάθε τάξη έβαλε το αποτύπωμά της και μαζί κατασκεύασαν ένα πανό. ----------    
 ----------

Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2023 οι μαθητές της Ε΄ τάξης παρακολούθησαν την εξαιρετική ταινία “Every child is special” του Aamir Khan που πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας μέσα από την ιστορία ενός μικρού μαθητή της Γ΄ τάξης, του Ishaan. Η ταινία μιλάει για έννοιες όπως ζήλια, κακία, φθόνος, αδιακρισία, συναισθήματα που βρίσκονται μέσα μας και σαν λέοντες αναζητούν την ευκαιρία να εκδηλωθούν… αλλά και για την αγάπη ταπεινή σαν ένα καλοκάγαθο κοριτσάκι που περιμένει να την προσέξουμε. Η αγάπη που είναι μια και είναι για όλους. Ξέρουμε όλοι τι είναι και ξέρουμε όλοι τι δεν είναι. Το τελικό συμπέρασμα;

ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ, ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ.---------------


Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας διάφορες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην προαγωγή του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας αλλά και να προβληματίσουμε τα παιδιά σε ζητήματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας σε όλες τις πλευρές της ζωής.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αφορούσαν την κινητική, οπτική και ακουστική αναπηρία αλλά και στις μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθητές της Ε τάξης επίσης έμαθαν το τραγούδι “One song” στην Αυστραλέζικη νοηματική γλώσσα στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών.

---------------

«Εν καιρώ πολέμου»

Πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης με επίκεντρο την Αίθουσα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου όπου γνώρισαν τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Μάχη της Κρήτης και τη μετέπειτα περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Μέσα από την Έκθεση και τα υλικά και άυλα τεκμήρια επιχείρησαν να απεικονίσουν την καθημερινότητα και την οργάνωση της ζωής και της αντίστασης των κατοίκων του νησιού. Ακολουθούν στιγμιότυπα από την επίσκεψη.

                                 ----------
                             2022 - 2023

Ευχές για Καλές Αποκριές από το Δ2!


Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 σας εύχονται υγεία, ευημερία και πολλές-πολλές όμορφες στιγμές για το νέο έτος!                           Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 μας παρουσιάζουν

"Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη μέρα του χρόνου"!


Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 καλωσορίζουν τους νέους φίλους μας από το πρόγραμμα Erasmus στο 21ο!
                                                                      ********************************

                                2021 - 2022

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ

Επιστροφή στις ρίζες μας και στο θρυλικό Μινωικό Παλάτι της Κνωσού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου από τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους Μινωικούς μύθους που συνδέονται με αυτό, να νιώσουν την βασιλική λάμψη και τις μικρές λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των Μινωϊτών καθώς και τα έργα τέχνης που μετράνε 4000 χρόνια ζωής.Οι μαθητές και η δασκάλα τους σας εύχονται ήρεμες, όμορφες και χαρούμενες πασχαλινές ημέρες με υγεία και αγάπη!

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!Ευχές αγάπης για όλο τον κόσμο από τους μαθητές του Γ2!

Καλές Αποκριές με υγείααααααα!Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι δασκάλες του Γ2 σας εύχονται  χαρούμενα Χριστούγεννα και υγεία για όλο τον κόσμο με πολλές όμορφες στιγμές το 2022!H καλή μας η κυρία μας προσφέρει ζεστή σοκολάτα!

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης δημιουργούν  με γλυκιά προσμονή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων…ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ "ΚΑΠΑΡΟΥΝΑΚΗ"

 Η πρώτη προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη της φετινής σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Γ ΄ Τάξης πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής «Καπαρουνάκη». Αφού είδαν από κοντά την τέχνη της Κρητικής Κεραμικής και μάθανε για τις δεξιότητες και τους τρόπους που απαιτούνται για την κατασκευή κεραμικών, προσπάθησαν και οι ίδιοι να κάνουν ότι καταφέρνουν καλύτερα... να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ τα δικά τους κεραμικά! Στις 3 Δεκεμβρίου στο μάθημα των Εικαστικών, με τους μαθητές του σχολείου μιλήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Εξηγήσαμε τι σημαίνει άτομο με αναπηρία και συζητήσαμε για την διαφορετικότητα, την ισότητα και τον σεβασμό. Ύστερα από προβολές που τους παρουσιάστηκαν και συζήτηση πάνω στο θέμα, οι μαθητές  ζωγράφισαν την Ζωζώ! Συγκεκριμένα, σε όλους τους μαθητές δόθηκε η περιγραφή ενός παιδιού βήμα βήμα, για να το ζωγραφίσουν, ωστόσο ο καθένας και η καθεμιά το απέδωσε τελείως διαφορετικά, αποδεικνύοντας, έτσι, πως στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μας διαφορετικοί, αφού αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα ίδια πράγματα. Το αποτέλεσμα μας δίδαξε πως πρέπει να δεχόμαστε την διαφορετικότητα και να φερόμαστε σε όλους με ισότητα και σεβασμό.

**********Το Πολυτεχνείο ζει!

Μας εμπνέει ακόμα, μας δείχνει τον δρόμο,

 μας θυμίζει ότι ο αγώνας για ελευθερία, για ισότητα και δικαιοσύνη

 δεν πρέπει ποτέ να σταματά.


                                           ****************************************************

                                         
                            2020 - 2021


Λίγες στιγμές πριν λάβουμε τα ενδεικτικά μας, συμμετέχουμε και εμείς οι μαθητές της Β΄ Τάξης στη σεμνή γιορτή που πραγματοποιείται για τη λήξη της σχολικής χρονιάς με ένα τραγούδι που μάθαμε με τις δασκάλες μας «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα»! Είναι ένα τραγούδι αισιοδοξίας που γράφτηκε από τον μουσικό Φίλλιπο Πλιάτσικα λίγα χρόνια πριν για της δυσκολίες της καθημερινότητας και που εκφράζει την δικιά μας φετινή σχολική χρονιά. Και τι να πρωτοθυμηθούμε από τη φετινή σχολική χρονιά με αυτή τη πανδημία που δε λέει να φύγει;

Τα χίλια «μη» και τα άλλα τόσα «πρέπει»;

Έπρεπε να κάνουμε μάθημα με μάσκες…

Έπρεπε να κρατάμε αποστάσεις…


Έπρεπε να έχουμε τα αντισηπτικά αγκαλιά…


Εμείς όμως παρόλο τα συνεχόμενα...


με τα περισσότερα μαθήματα μέσω...

παραμένουμε αισιόδοξοι γιατί τα καταφέραμε και αποφοιτήσαμε από την Β΄ Τάξη και το Σεπτέμβρη θα μας δείτε όλους στην Γ΄ Τάξη!!!

Μέχρι τότε καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση… χωρίς κορωνοϊό!

Για να ακούσετε τις φωνούλες μας παρακαλώ δείτε το παρακάτω link:


Εδώ ζωγραφίζουμε όλοι μαζί το καλοκαίρι μας! 


Στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού στο πάρκο Κνωσσού λίγες ημέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς! 
Επειδή εμείς στο Β2 αγαπάμε!ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Μαθαίνω να αγαπώ τον Άνθρωπο»

 

Αφού δε γινόταν να πάμε εμείς στον κινηματογράφο ήρθε ο κινηματογράφος στο σχολείο μας! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε δυο νέους φίλους, την Ερμίρα και τον Γιωργάκη και μαζί με τους νέους μας φίλους παρακολουθήσαμε μικρές ιστορίες όπου έπειτα από διάφορα παιγνίδια γνώσεων επιβεβαιώσαμε έννοιες όπως η αγάπη, η σοφία της ύπαρξης ,η αλληλοβοήθεια και το σημαντικότερο για μας περάσαμε ωραία!Τι ωραία που περνάμε με την κυρία μας!
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Αυτές τις ημέρες το σχολείο μας έχει γεμίσει με υπέροχες βασιλόπιτες! Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η καλή μας κυρία ετοίμασε την βασιλόπιτα του τμήματός μας  με τα χεράκια της και ήταν νοστιμότατη! Από το Β2 σας στέλνουμε ευχές για Καλή Χρονιά, καλή πρόοδο με υγεία κυρίως, χαμόγελα, δύναμη και αισιοδοξία.
Τυχερός αναδείχτηκε φέτος ο Νίκος!

Συγχαρητήρια Νίκο και ευχές για τύχη και ευημερία σε όλα τα παιδιά του Β2.                                 ***************************************************************
                              
                            2019 - 2020ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ 21ο!!!Σήμερα μας επισκέφτηκαν οι ιθαγενείς της Αμερικής που μας έφεραν και τη βροχή… Μιλούσαν τη γλώσσα τους και δεν τους πολυκαταλαβαίναμε αλλά ήταν μια οπτασία!


Να΄στε καλά να μας επισκεφτείτε και του χρόνου!


          ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ


Η τυχερούλα φέτος που κέρδισε το φλουρί είναι η «Μιχαέλα» αλλά και μια ευχή από τη δασκάλα στον κάθε μαθητή της  ξεχωριστά:

«Γλυκιά σαν ζάχαρη εύχομαι να είναι η ζωή σου
και περιβόλι ολάνθιστο να είναι η ψυχή σου»

Και του χρόνου παιδιά!*********************************

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ «ΘΥΡΑΘΕΝ»
Στις 5 Δεκεμβρίου οι μικροί μας μαθητές επισκέφτηκαν το παραδοσιακό μουσείο οργάνων «Θύραθεν» όπου σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτι γνώρισαν τα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου. Εκεί συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις όπως ξενάγηση και προβολείς ταινιών αλλά και πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια. EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


Επειδή είμαστε όλο περιέργεια… Πρόγραμμα: «Στο εργαστήρι του Αλχημιστή»

Πρόγραμμα: «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». 

– Παγκρήτιο Στάδιο  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ
ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΩΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις άρχισαν για τη φετινή σχολική χρονιά με τους μικρούς μαθητές της Α΄ τάξης να επισκέπτονται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου. Οι μαθητές μας προσέγγισαν βιωματικά τους κανόνες κίνησης και ασφαλείας σε οδικό δίκτυο ως πεζοί  και σε αυτοκινητάκια  με στόχο της επίσκεψης  η προώθηση και καλλιέργεια θετικών προτύπων κυκλοφοριακής κουλτούρας. Τα παιδιά έβαλαν τα κράνη τους και οδήγησαν  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε μια διαδρομή με φωτεινούς σηματοδότες, διάβαση τρένου και τα βασικά σήματα της τροχαίας.

**************************************
Παιχνιδιάρικές μας αλεπουδίτσες, σας καλωσορίζουμε στο νέο σας Σχολείο!

Ευχές μας το νέο σας ξεκίνημα να είναι μαγικό και όλος ο χρόνος  γεμάτος υπέροχες περιπέτειες! Ευχή μας να ζήσετε κοντά μας όμορφες εκπλήξεις, ατέλειωτες στιγμές ευτυχίας, δημιουργίας και χαράς και άπειρες επιτυχίες. Θα είμαστε όλοι οι δάσκαλοι δίπλα σας σε όλο αυτό το ταξίδι για να μοιραστούμε τα όνειρά σας, τις ιδέες σας και να εξερευνήσουμε μαζί καινούργιους δρόμους.

Εμείς οι δάσκαλοί σας, θα είμαστε εδώ να σας καθοδηγούμε απλά για να ανοίξετε τα φτερά σας και να νιώσετε ότι, ό,τι θέλετε μπορείτε να το πετύχετε. Να ξέρετε ότι εσείς έχετε τα πινέλα, εσείς και τα χρώματαΖωγραφίστε λοιπόν το μέλλον σας…

Με πολλή αγάπη, η νέα σας δασκάλα!

********************

Και μία συμβουλή στους αγαπητούς μας γονείς,
Ευθύνη των γονέων δεν είναι να στρώσουν με ρόδα το δρόμο που θα βαδίσουν τα παιδιά τους στη ζωή.
Ευθύνη τους είναι να τα εφοδιάσουν με τον χάρτη αυτού του δρόμου και να τα αφήσουν να τον βαδίσουν μόνα τους.

 «Δώστε φτερά στο μικρό παιδί, αλλά αφήστε το να μάθει μόνο του να πετά!» - Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου