Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

ERASMUS+ 2015-2017

ERASMUS+   PROJECT      
2015 - 2017

"MAGIC & MYTHS UNITE EUROPE"Και το ταξίδι μας ξεκινάει!
Ένα ταξίδι μαγικό που θα ενώσει οκτώ χώρες της Ευρώπης, θα τις φέρει κοντά κι ας είναι τόσο μακριά στο χάρτη.
Μέσα από αυτό τo ταξίδι θα μοιραστούμε εμπειρίες, θα διδάξουμε, θα διδαχτούμε και θα γίνουμε μια ομάδα με την βοήθεια της μαγείας μέσα από τους μύθους της κάθε χώρας.Το φυλλάδιο που ετοίμασε το Σχολείο μας για το πρόγραμμα.
Μοιράστηκε στους μαθητές μας καθώς και σε όλη τη σχολική ενότητα...

Ο χάρτης με τις οχτώ εταιρικές χώρες του προγράμματος... 


Η γωνία του Σχολείου μας που είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα...
Μια από τις δραστηριότητες του προγράμματος, να βρούμε τη χώρα μας στο χάρτι της Ευρώπης καθώς και τους εταίρους μας! 


Μερικές δραστηριότητες του προγράμματος...
 Ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης
Περιήγηση στην πόλη μου
Το κουτί της Πανδώρας


Εδώ οι πρωτότυπες ιδέες των μαθητών για το λογότυπο του προγράμματος.


 
Η ψηφιακή παρουσίαση του Σχολείου μας στις εταιρικές χώρες...
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία για τον ιστότοπο του προγράμματος.
Οι εργασίες των μαθητών μας...
Τώρα ξέρουμε τα πάντα για τους νέους μας φίλους και τις χώρες τους :)


*****************************************

8η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ 
ΜΑΙΟΣ 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 8η και τελευταία ενότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετείχε το Σχολείο μας με διεθνική συνάντηση η οποία έγινε στο Le Cheille E.T.P.S. στην ιστορική πόλη Drogheda, της Ιρλανδίας.

Από τις 8 έως τις 12 Μαΐου παρουσιάστηκαν δυο ακόμη δραστηριότητες των μαθητών μας, η εικονογράφηση από μαθητές του σχολείου μας ενός μύθου με κεντρικό ήρωα το πρώτο ρομπότ της ιστορίας, τον Τάλω, που γράφτηκε από μαθητή της Δ’ τάξης, τον Daniel Molloy από το Le Cheille E.T.P.S. της Ιρλανδίας και παράλληλα η μαθήτρια του Στ1 του σχολείου μας , η Ευαγγελία Ντάγκινη έγραψε έναν Ιρλανδικό μύθο, με κεντρικό ήρωα τον γίγαντα Fionn Mac Cumhaill (σε συνδυασμό με τον μινωικό γίγαντα Τάλω). Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ευαγγελία που με το γράψιμο της εντυπωσίασε και σε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν στην εικονογράφηση του Ιρλανδικού μύθου που έγραψε ο μικρός  Daniel και που με τη συμμετοχή του κέρδισε το βραβείο της «Χρυσής Πένας» στην χώρα του.

Στο σημείο αυτό  πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνάντηση στο Le Cheille E.T.P.S.  είχε και απολογιστικό χαρακτήρα καθώς ήταν η τελευταία κατά σειρά  του προγράμματος μιας και εδώ ολοκληρώνεται το ταξίδι μας με το “Magic and Myths Unite Europe”. Έμφαση δόθηκε λοιπόν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Έγινε επίσης συζήτηση για την υποβολή της τελικής έκθεσης στον κάθε φορέα των συμμετεχόντων χωρών αλλά και η συνεργασία Εκπαιδευτικών και Μαθητών καθώς και τη θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν.Τέλος, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία της διοργάνωσης της τελετής λήξης του προγράμματος στην οποία είχαν προσκληθεί δημοσιογράφοι του τύπου για να καλύψουν το γεγονός, εκπρόσωποι του εθνικού φορέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της συντονίστριας χώρας καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου και η αλήθεια ήταν ότι εντυπωσίασαν. Οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε η πλειοψηφία των 430 μαθητών του σχολείου συμπεριλάμβανε θεατρικά δρώμενα και χορούς και των οκτώ χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, step dancing από τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου, δώρα για τους παρευρισκόμενους, βραβεύσεις για όλα τα σχολειά και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού από όλους τους παρευρισκόμενους και από τους φιλοξενούμενους.

Για το μαγικό αυτό ταξίδι που ένωσε οκτώ χώρες τις Ευρώπης και τις έκανε μια ομάδα φέρνοντάς τις κοντά μέσα από τους μύθους και τους θρύλους τις κάθε χώρας, θα υπάρξει προβολή στο τέλος της σχολικής χρονιάς στα πλαίσιά της γιορτής για την λήξη του σχολικού έτους.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με τις καλύτερες στιγμές της συνάντησης...

Το καλωσόρισμα των μαθητών στο "Le Cheile E.T.N.S." 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το σχολείο έχει εγγεγραμμένους 430 μαθητές και το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 30 δασκάλους. Στη σχολική μονάδα στεγάζεται και το νηπιαγωγείο. Μέχρι το 2011 η σχολική μονάδα θύμιζε κάπως το 21ο καθώς οι μαθητές έκαναν μάθημα σε εξωτερικές αίθουσες αλλά οι αρμόδιοι της περιοχής Mornington (στο οποίο βρίσκεται το σχολείο) και η διευθύντρια Fiona Rock σύντομα φρόντισαν αυτό να αλλάξει...   
Τα γήπεδα της σχολικής μονάδας. Εδώ βλέπουμε να παίζουν gaelic football, το εθνικό άθλημα της Ιρλανδίας.
Δωράκια από μαθήτριες του σχολείου


Δώρο από τον Δ/ντή του Σχολείου μας, τον κ Μανόλη Σουργιαδάκη στην Δ/ντρια του  Le Cheile E.T.H.S., την κα Fiona Rock. Το βιβλίο έχει αφιέρωση από τον Δ/ντή μας καθώς και από τον Δήμαρχο της πόλης μας.


Άποψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της σχολικής μονάδας


ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Όλοι οι διάδρομοι του σχολείου ήταν στολισμένοι με τις εργασίες των μαθητών για το πρόγραμμα. Εδώ βλέπουμε την καταπληκτική δουλεία που είχαν κάνει οι μαθητές για την Ελλάδα.

Τα μυθικά σύμβολα που βρήκαν οι μαθητές μας για την Ιταλία στην 6η ενότητα του προγράμματος.


Στιγμιότυπα από την επίσκεψη τους στην πόλη μας (αριστερά) 

ΚΥΠΡΟΣ


ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 


ΙΤΑΛΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ


ΤΟΥΡΚΙΑ


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ"Το να διαβάζεις σημαίνει να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά".

ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΟ LE CHEILE E.T.N.S.

Step dancing

 Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μικρά θεατρικά δρώμενα αφιερωμένα σε όλες τις χώρες του προγράμματος.

ΕΛΛΑΔΑ


Εδώ στιγμιότυπα από τους μύθους για τη Φινλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Ρουμανία...


ΧΟΡΟΥΣ

Λόγο από την Δ/ντρια του σχολείου, την κα Fiona Rock

Φινλανδία

Ελλάδα με συρτάκι και σπάσιμο πιάτων!Ιταλία

Ρουμανία

Ισπανία

Τουρκία

Κύρπος

Ιρλανδία

Δώρα και ευχαριστίες για τις συντονίστριες, την Heather Cummins και την Kim Britton.

  Αναμνηστικά σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 Αποχαιρετισμός από τους μαθητές με ένα τραγούδι στην Ιρλανδική γλώσσα. To Le Cheile E.T.N.S.  αποχαιρετάει το "Magic and Myths Unite Europe" με ένα τραγούδι στην Ιρλανδική γλώσσα.


ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ

ΤO "MILLMOUNT CULTURAL CENTRE"

Πρόκειται για ένα μεγάλο οχυρωμένο συγκρότημα που βρίσκεται σε μια μεγάλη πεδιάδα στη νότια όχθη του ποταμού Βoyne, στο Drogheda.Το φρούριο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και σήμερα στεγάζει το μουσείο το οποίο φιλοξενεί ποικιλία τεχνουργημάτων τοπικής και εθνικής σημασίας. Το συγκρότημα είναι το πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης ορατό από όλα τα μέρη.Ο πύργος Martello είναι  γνωστό ως "Το Κύπελλο και το πιατάκι" από τους ντόπιους.
TO NEWGRANGE

Πρόκειται για ένα προϊστορικό μνημείο που βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα από την πόλη. Χτίστηκε γύρω στα 3200 π.Χ. καθιστώντας το παλιότερο από το Stonehedge και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.  Αποτελείται από ένα μεγάλο κυκλικό οχυρό με μια εσωτερική πέτρινη διάβαση και θαλάμους. Στο εσωτερικό βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και είναι το πιο διάσημο μνημείο καθώς όλη η περιοχή Bru na Boyne αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

SLANE CASTLE

Το Slane Castle βρίσκεται στην πόλη Slane, στην κοιλάδα Boyne και είναι το οικογενειακό σπίτι της οικογένειας Conyngham από τον 18ο  αιώνα. Έχει φιλοξενήσει την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας καθώς και πάρα πολλές διασημότητες  απ΄όλο τον κόσμο. Σήμερα τμήμα του κάστρου είναι ανοιχτό για διάφορες εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσεις κτλ αλλά σήμερα συντηρείται περισσότερο από τις συναυλίες που γίνονται στο περιβάλλοντα χώρο του καθώς αποτελεί φυσικό αμφιθέατρο που μπορεί να στεγάσει μέχρι 80 000 άτομα. Οι καλλιτέχνες που έχουν χρησιμοποιήσει το χώρο του συμπεριλαμβάνουν τους Rolling Stones. U2, Guns and Roses, Red Hot Chili Peppers , David Bowie, Bryan Adams, Robbie Williams και Bon Jovi.

 HIGHLANES GALLERYSAINT LAWRENCE GATE


ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ*****************************************

7η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΛΛΑΔΑ 
ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

ΤΟ "MAGIC AND MYTHS UNITE EUROPE" ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!          To “Μαgic and Myths Unite Europe βρέθηκε στο Σχολείο μας στις 9 Μαρτίου 2017, όπου πραγματοποιήθηκε η 7η κατά σειράν συνάντηση Εκπαιδευτικών στα πλαίσια του Erasmus+, στο οποίο συμμετέχουμε από το 2015. Δεκαεφτά (17) Εκπαιδευτικοί από εφτά  (7) χώρες μετακινήθηκαν από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης για να βρεθούν στους χώρους του Σχολείου μας και να γνωρίσουν από κοντά τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενούς μας με διάφορες ευχάριστες εκπλήξεις. Με πολύ μεράκι και μεγάλη χαρά παρουσίασαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια και θεατρικά δρώμενα.

Ανάμεσα σ’ αυτά οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν σε ένα εντυπωσιακό Θέατρο Σκιών το γνωστό μύθο του «Θησέα και του Μινώταυρου» με το δικό τους ευφάνταστο τρόπο, οι δε μαθητές της Στ΄ τάξης ανέλαβαν τη μουσική επένδυση στο γνωστό ιταλικό μύθο του «Πολύφημου, του Άκη και της Γαλάτειας», που παρουσιάστηκε επίσημα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου στις 9 Μαρτίου 2017.

Η επόμενη και τελευταία συνάντηση κατά την οποία θα ολοκληρωθεί το διετές Πρόγραμμα θα γίνει στο Droheda της Ιρλανδίας, όπου το Σχολείο μας θα παρουσιάσει εικονογραφημένο ιρλανδικό μύθο με κεντρικό ήρωα τον γίγαντα Fionn McCool σε συνδυασμό με τον μινωϊκό γίγαντα Τάλω.

Ακολουθούν τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν από τους μαθητές μας και οι καλύτερες στιγμές της συνάντησης.

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ

Την επιμέλεια την είχε ο Κώστας Ξηρουχάκης, Εκπ/κός Φυσικής Αγωγής.

Χορεύουν οι μαθητές:
Σάββας Χαραλαμπάκης
Ειρήνη Σκουλά
Απόστολος Λίτσικας
Αγγελική Παππά
Ιωσήφ Δαμαβολίτης
Ρεγγίνα Δασκαλάκη
Βάσω Κουγιουμουτζάκη
Σοφία Γιάννικα
Μυρτώ Μανωλάκη


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ


ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
ΤΟΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΧΑΚΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ "BOUTARY"

INFO POINTΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣΚΟΥΛΕ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ*****************************************

6η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΙΤΑΛΙΑ
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2016

  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 6η ενότητα του προγράμματος Erasmus+ “Μagic and Myths Unite Europe” με τίτλο “The Language of Legends” - Η γλώσσα των μύθων - με συνάντηση εκπαιδευτικών στη Σικελία της Ιταλίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου, στο σχολείο “Ε. Vittorini”, για την παρουσίαση δύο ακόμη δραστηριοτήτων των μαθητών μας.
  Οι μαθητές της Ε’ τάξης μελέτησαν τα σύμβολα της Ρωμαϊκής μυθολογίας, όπου έμφαση δόθηκε σε εκείνα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης έφτιαξαν ένα εντυπωσιακό επιτραπέζιο παιχνίδι με τον Θησέα και τον Μινώταυρο. Συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 32 μυθολογικά σύμβολα (έγινε η δύσκολη επιλογή τεσσάρων από κάθε χώρα) τα οποία θα μπουν σε ένα λεξικό συμβόλων με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών της συντονίστριας χώρας του προγράμματος και τα καταπληκτικά όλων επιτραπέζια παιχνίδια, αφού παίχτηκαν από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου “E. Vittorini”, έχουν επιστραφεί στα σχολεία τα οποία τα εμπνεύστηκαν.
  Το σχολείο “E. Vittirini” βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Κατάνια και μόλις 40 χιλιόμετρα από το ενεργό ηφαίστειο Αίτνα. Αποτελείται από 1000+ μαθητές και 125 εκπαιδευτικούς και στεγάζεται σε 7 κτήρια στους γειτονικούς δήμους του S. Pietro Clarenza και Camporotondo. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως Erasmus+ και είναι ταυτόχρονα και μουσικό σχολείο με πολλές τιμητικές διακρίσεις από τους μαθητές της χορωδίας αλλά και της ορχήστρας του.
   Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη συνάντησή μας εκεί.

  ΣΧΟΛΕΙΟ E. VITTORINI
  Αποτελείται από 1000+ μαθητές και 125 εκπαιδευτικούς και στεγάζεται σε 7 κτήρια στους γειτονικούς δήμους του S. Pietro Clarenza και Camporotondo. 


  Καλωσόρισμα με παραδοσιακούς χορούς από τους μικρούς μαθητές στο κεντρικό κτήριο του σχολείου E. Vittorini

    

  Καλωσόρισμα της διευθύντριας του σχολείου Angela Fiscella (αριστερά), των δυο δημάρχων, τον κ Giuseppe Bandieramonte και τον κ Filippo Privitera 
  από τους δήμους του S. Pietro Clarenza και Camporotondo αντίστοιχα και της δασκάλας Tiziana Gianformaggio (δεξιά)  


  Δώρο από τον Διευθυντή του Σχολείου μας στην Διευθύντρια του E. Vittorini,
   Angela Fiscella. 

  "Τα Ενετικά Τείχη"


  Η χορωδία και μέρος της ορχήστρας του σχολείου, μας καλωσορίζει με παραδοσιακά,  μοντέρνα αλλά και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.


  Εργασίες των μαθητών για τις οχτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


  Τα επιτραπέζια παιχνίδια που εμπνεύστηκαν οι μαθητές.
  Πρώτο και καλύτερο το δικό μας με θέμα τον Θησέα και τον Μινώταυρο!


  Δωράκια από τους μαθητές σε όλους τους φιλοξενούμενους.

  Άποψη του ηφαίστειου Αίτνα από την αυλή της κεντρικής μονάδας του σχολείου.
  Βρίσκεται λιγότερο από 40 χιλιόμετρα μακριά...

  Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα στέγαζε περίπου 90 από τους 1000+ μαθητές του σχολείου. Από πέρυσι κρίθηκε ακατάλληλη, με στατικά προβλήματα από τις τοπικές αρχές (μα κάτι μας θυμίζει αυτό) και οι μαθητές έκτοτε μοιράστηκαν στις άλλες σχολικές μονάδες. 

  Το δημαρχείο του χωριού S. Pietro Clarenza το οποίο φιλοξένησε 30 από τους 90 μαθητές, πέρυσι το χειμώνα, αφότου κρίθηκε ακατάλληλη η σχολική μονάδα την οποία  αναφέραμε παραπάνω. 

  Εδώ με μαθήτριες του σχολείου. Με χαρά ήθελαν να βγούμε φωτογραφία! 

  Το νηπιαγωγείο του σχολείου E. Vittοrini.

  Η πιο πρόσφατη χτισμένη σχολική μονάδα του χωριού S. Pietro Clarenza η οποία λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά.


  Καλωσόρισμα με τραγούδια από τους μαθητές της σχολικής μονάδας S. Filippo Neri.


  Οι εργασίες των μαθητών μας!

  Εικαστικά των μαθητών του Ε. Vittorini για το πρόγραμμα. Η επιρροή της ελληνικής μυθολογίας είναι εμφανής αφότου βρισκόταν παντού!


   Ολόκληρη η χορωδία και η ορχήστρα του σχολείου σε απογευματινή παράσταση προς τιμή μας. Είναι καταπληκτική όπως θα ακούσετε παρακάτω κερδίζοντας πάρα πολλές διακρίσεις.

   
  We are the world...
  "Il Canto degli Italiani"
  Ο εθνικός ύμνος της Ιταλίας

  TO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΙΑΣ

  Το Πανεπιστήμιο της Κατάνιας ιδρύθηκε το 1434 και είναι το παλιότερο και μεγαλύτερο της Σικελίας και το 29ο παλιότερο στον κόσμο. Ο αριθμός των φοιτητών αγγίζει τους 66 000.


  Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει καθόλου φυσικό φως καθώς βρίσκεται εξολοκλήρου καλυμμένο εξωτερικά από τη λάβα της τελευταίας έκρηξης η οποία έφτασε στα 12 μέτρα ύψους. 


  Εκθέσεις εργασιών των φοιτητών στους διαδρόμους...


  Όλα τα αμφιθέατρα είναι αξιοθέατα από δικού τους. Οι πόρτες, τα παράθυρα, οι τοίχοι, τα ταβάνια και τα πατώματα είναι εντυπωσιακότατα.
   Επισκεφτήκαμε...
  ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΙΤΝΑ
  Το ενεργό ηφαίστειο Αίτνα είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικά χιλιόμετρα με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Σήμερα δεν θεωρείται επικίνδυνο παρόλο που κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα εξερράγη σχεδόν 100 φορές.
   
Καθ οδών για το ηφαίστειο ...Άποψη της Σικελίας από το ηφαίστειο...

Το ηφάιστειο ΤΑΟΡΜΙΝΑ

Είναι ένα αξιοθέατο που βρίσκεται στους πρόποδες του ηφαιστείου Αίτνα και οφείλει το όνομά του στο αρχαίο ελληνικό στοιχείο -Ταυρομένιο- με εντυπωσιακά ίχνη πολιτισμού. Το καλοδιατηρημένο ελληνικό θέατρο του 3ου π.Χ. ( που δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε) έχει χωρητικότητα 5000 ατόμων. Η Ταορμίνα αποκαλείται το μπαλκόνι της Σικελίας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 
ΚΑΤΑΝΙΑ

Η Κατάνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας με πληθυσμό 380 000 κατοίκους, χτισμένη στους πρόποδες της Αίτνας. Ήταν αποικία που ιδρύθηκε από Χαλκιδείς από τη Νάξο της Σικελίας. Η μπαρόκ αρχιτεκτονική είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης.Via dei Crosiferi
Είναι μία από τους ομορφότερες οδούς της πόλης με παλάτια, μοναστήρια και εκκλησίες. Αντιπροσωπεύει απόλυτα την μπαρόκ αρχιτεκτονική της Κατάνιας.

Κολεγιακή Βασιλική της Κατάνια
Γνωστή και ως Σάντα Μαρία ντελ Ελεμοσίνα. Χτίστηκε το 1768 σε σχέδιο του ‘Αντζελο Ιτάλια μετά το καταστροφικό σεισμό του 1693.
Καθεδρικός ναός της Κατάνιας
Είναι αφιερωμένος στην Αγία Αγαθή και είναι έδρα της αρχιεπισκοπής της Κατάνια.

Piazza del Duomo
Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και ο ελέφαντας στην κορυφή του σιντριβανιού είναι το σύμβολο της πόλης. Οι μύθοι που ακολουθούν πολλοί... Στην ανατολική πλευρά της πλατείας βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης ενώ στα δεξιά το δημαρχείο.


Βρισκόμαστε μπροστά από την Fontana Amenano που τροφοδοτείτε με τα νερά των υπόγειων ποταμών που διαπερνούν την πόλη. Πίσω από το σιντριβάνι (που έχει άγαλμα τον Θεό Ποσειδώνα) βρίσκεται η πολύχρωμη και θορυβώδης ψαραγορά της πόλης.Και εδώ η φρουταγορά της πόλης...

Κάστρο Ουρσίνο
Ξεκίνησε να χτίζεται το 1239 και ολοκληρώθηκε το 1250. Υπήρξε ο χώρος κατοικίας του Φρειδερίκου II, βασιλιά της Σικελίας. Ήταν το μόνο κτήριο που διασώθηκε από το σεισμό του 1639. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. 


Το ηφαίστειο είναι ορατό από όλα τα σημεία της πόλης.

ΡΩΜΗ

Ο ναός της Θεάς Αθηνάς


Ο Ναός της Ειρήνης


Κολοσσιαίο
Piazza Venezia και Vitoriano


Πάνθεον
 Το Πάνθεον της Ρώμης βρίσκεται στην Piazza della Rotonda (Ρώμη). Κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και αρχικά ήταν ναός αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της αρχαίας Ρώμης. Μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία κατά τον 7ο αιώνα. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο.


Φοντάνα ντι Τρέβι

Πιάτσα ντι Σπάνια
και Σκαλινάτα

Κοινοβούλιο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Βασιλική του Αγίου Πέτρου


Μουσείο Βατικανού

Η ωραία Ελένη και η μπανιέρα της...


 Καπέλα Σιξτίνα
Είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ΄ εκ του οποίου οφείλεται και το όνομά του.*****************************************

5η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2016


     Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η ενότητα του προγράμματος Erasmus+ Magic and Myths Unite Europe” με συνάντηση στη Ρουμανία από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου, για την πραγματοποίηση δυο ακόμη δραστηριοτήτων: Να επιλεγεί μασκότ για το πρόγραμμα (δημιουργίες μυθικών ηρώων των μαθητών μας) και να παρουσιαστούν “Οι Κακούργοι και οι Ήρωες της Μυθολογίας” μιας και το θέμα της ενότητας ήτανVillains and Heroes of Μythology”.
     Συγκεντρώθηκαν συνολικά 48 ζωγραφιές μαθητών, 6 από κάθε χώρα, οι οποίες και έγιναν κολάζ και 40 μυθικοί ήρωες, 5 από κάθε χώρα, για το διαγωνισμό του μασκότ. Μετά από ψηφοφορία επιλέχτηκε έργο μαθήτριας από την Φινλανδία για να αντιπροσωπεύσει το πρόγραμμά μας, δίπλα από το λογότυπό μας. (Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο της μαθήτριας της έκτης τάξης του Σχολείου μας, Κυριακάκη Άννας πήρε την δεύτερη θέση στο διαγωνισμό). Πολλά συγχαρητήρια στην μαθήτριά μας καθώς και σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν με ζήλο για άλλη μια φορά για το πρόγραμμα.
     Η συνάντηση έγινε στο σχολείο “Scoala Gimnaziala Fardea” της κοινότητας Faget μια απομακρυσμένη αλλά πανέμορφη περιοχή της χώρας, στους πρόποδες της οροσειράς Καρπαθίων. Είναι πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και το δικό μας, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

     Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την συνάντησή μας στη Ρουμανία.

Scoala Gimnaziala Fardea

Πρόκειται για το σχολείο το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Σαν σχολική μονάδα είναι πολύ μικρή και το κτήριο παλιό. Ιδρύθηκε το 1770 και σήμερα έχει εγγεγραμμένους 153 μαθητές. Εδώ έγινε η πρώτη γνωριμία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η αυλή του σχολείου


Η θέρμανση των σχολείων στη Ρουμανία βασίζεται αποκλειστικά στην ξυλεία


Το νηπιαγωγείο του σχολείου


Βλέμματα γεμάτο απορίας..

Το καλωσόρισμα στην κοινότητα Fardea

Στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού έγινε η πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους της κοινότητας.

Καλωσόρισμα από τον δήμαρχο της κοινότητας

Τα παιδιά του σχολείου είχαν προετοιμάσει δρώμενα με θέατρο, χορό και τραγούδι
Mια υπερήφανη γιαγιά με την εγγονούλα της

Επίσκεψη στο Δημαρχείο του χωριού με τον δήμαρχο της κοινότητας Faget,
τον κ. Samuel Lupulesco

Δώρα από την διεύθυνση του Σχολείου μας στους δασκάλους του σχολείου "Scoala Gimnaziala Fardea"  


Δώρο και στον κ Samuel Lupulescu, Δήμαρχο της κοινότητας Τα έργα των μαθητών όλων των σχολείων 
(48 συνολικά με μυθικούς ήρωες, 6 από κάθε χώρα) για το κολάζ... 
και τα έργα για το διαγωνισμό του μασκότ του προγράμματος 
(40 συνολικά, 5 από κάθε χώρα) 

Άλλα σχολεία που επισκεφτήκαμε...

Το Σχολείο Scoala Gimnziala Curtea βρίσκεται σε γειτονική κοινότητα. Στο σχολείο αυτό δίνετε μεγάλη σημασία στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και έχει πολλά ταλέντα στην ενόργανη γυμναστική. Έχει εγγεγραμμένους 157 μαθητές.


Επίδειξη από καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής!
Άποψη αυλής του σχολείου"Scoala Primara Pietroasa"

Το σχολείο βρίσκεται σε ένα πολύ μικρό και απομακρυσμένο χωριουδάκι στην περιοχή Pietroasa. Στεγάζει όλα τα παιδιά της κοινότητας, 178 σε σύνολο.

Τα γραφεία των δασκάλων...

Το νηπιαγωγείο του σχολείουScoala Primara Farasesti

Το σχολείο αυτό βρίσκεται σε ένα δάσος όπου δεν υπάρχει ούτε σήμα τηλεφώνου. Οι άνθρωποι της περιοχής τηρούν τις παραδόσεις και την ημέρα που το επισκεφτήκαμε είχαν φεστιβάλ στο χώρο του σχολείου προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής. Εκεί δώσαμε και συνέντευξη στη Ρουμάνικη τηλεόραση όπου και μιλήσαμε για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε.   
Εκκλησίες που επισκεφτήκαμε...

Εκκλησία Αποστόλου Πέτρου και Παύλου

Πρόκειται για μια από τις παλιότερες ξύλινες εκκλησίες της περιοχής Fardea.
----------

Μοναστήρι Fardea

Είναι μοναστήρι με καλόγριες και χτίστηκε το 2001 από τον μητροπολίτη Νikolae.----------

Ναός Σταυροπόλεως

Είναι Ορθόδοξος Ναός, μνημείο ελληνικού ιστορικού ενδιαφέροντος και είναι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. 
Βρίσκεται στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου και θεμελιώθηκε το 1724.


----------

Εκκλησία Pietroasa

Πρόκειται για ορθόδοξη εκκλησία και την ημέρα που την επισκεφτήκαμε λειτουργούσε προς τιμήν της εορτής Saint Paraskeva. 
Μεταξύ των εικονισμάτων της εκκλησίας βρήκαμε και την εικόνα του Αγίου Μηνά.     

Η καινούργια εκκλησία είναι χτισμένη πρόσφατα.

Εδώ πρόκειται για την παλιά, ξύλινη εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς από πίσω από την καινούργια. 

----------

Εκκλησία Crivina de Sus

Πρόκειται για την παλιότερη Ορθόδοξη εκκλησία της περιοχής Banat, χτισμένη το 1676.
Μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα κομμάτι, κομμάτι από πλούσια χήρα του χωριού αλλά εξυπηρετεί ελάχιστους ανθρώπους καθώς το χωριουδάκι στο οποίο βρίσκεται έχει λιγότερο από 200 κατοίκους σήμερα. Είναι υπό αναστήλωση από το 2014.
----------

Εκκλησία Saint Parascheva

Πρόκειται για μια ιστορική εκκλησία χτισμένη το 1700. Είναι σε άριστη κατάσταση και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.----------

Mοναστήρι Romanesti 

Ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια που υπάρχουν. Χτίστηκε το 1912 και έχει εικονίσματα στα εσωτερικά καθώς και στα εξωτερικά τοιχώματα και πηγή με θερμά νερά, σταθερά στους 18 βαθμούς Κελσίου.


Μέρη που είδαμε...

Κάστρο Corvin

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης και ένα από τα 7 θαύματα της Ρουμανίας.
Χτίστηκε το 1446 και λέγεται ότι ο Κόμης Δράκουλας έμεινε φυλακισμένος σε κελί εκεί επί 7 χρόνια.  


Φρούριο Citadel

Βρίσκεται στην κωμόπολη Deva και χτίστηκε το 1242.Timisoara

Πλατεία Unirii


Πλατεία Ελευθερίας

Ιστορικό κέντρο Τιμισοάρας

Εδώ βρίσκεται ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Τιμισοάρας που είναι η υψηλότερη και πιο εντυπωσιακή εκκλησία της Ρουμανίας. Έχει χρυσή τράπεζα και υπέροχες τοιχογραφίες. Χτίστηκε την δεκαετία του ΄30 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1941. 
Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα...
****************************************


4η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΚΥΠΡΟΣ
MAIOΣ 2016


Βρισκόμαστε στο τέλος της 4ης ενότητας και πλέον στη μέση του προγράμματος “Magic and Myths Unite Europe”. Ήταν μια χρονιά γεμάτη δημιουργίας και δράσης για όλους τους εμπλεκόμενους με εκπληκτικές εκθέσεις, δημιουργία ταινιών και παραμυθιών, επισκέψεις, ανταλλαγή γραμμάτων και δώρων. Έχουμε γνωρίσει τα σχολεία της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και τώρα πρόσφατα της Κύπρου.

Ο σκοπός της πιο πρόσφατης συνάντησης στην Λευκωσία της Κύπρου και συγκεκριμένα στο “Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας” ήταν να εξεταστεί και να αξιολογηθεί το έργο μας μέχρι τώρα και να συζητηθούν οι δράσεις για το ερχόμενο έτος το οποίο υπόσχεται να είναι και αυτό συναρπαστικό, τόσο όσο το φετινό!

Πιστεύουμε σαν Σχολείο έχουμε δείξει τον καλύτερό μας εαυτό και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα άλλα σχολεία. Οι μαθητές μας δούλεψαν με κέφι και μεράκι, σε κάθε δράση, και με δίψα για γνώση δημιουργώντας καταπληκτικά έργα και καθοδηγώντας τους εκπαιδευτικούς δίνοντας ατέλειωτες ιδέες.

Στην 4η ενότητα οι μαθητές μας έπρεπε να ανταλλάξουν “Το κουτί της Πανδώρας” με τους μαθητές του σχολείουElio Vittorini” της Ιταλίας και να διαδραματίσουν τον Ιταλικό μύθο “Πολύφημος, Άκης και Γαλάτεια” και τα κατάφεραν περίφημα!

Ακολουθούν τα έργα των μαθητών μας. Απολαύστε τα!

"Το κουτί της Πανδώρας"

Και εδώ λαμβάνουμε από τους μαθητές του σχολείου Elio Vittorini” της Ιταλίας το δικό μας κουτί γεμάτο δωράκια για τους μικρούς μας μαθητές.
Κολάζ: "Ο Πολύφημος, ο Άκης και η Γαλάτεια"
Animation : "Ο Πολύφημος, ο Άκης και η Γαλάτεια"

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την συνάντηση στο "Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας" στην Λευκωσία της Κύπρου.
*****************************************


3η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

Ολοκληρώνονται σιγά-σιγά και οι δραστηριότητες των μαθητών για την τρίτη ενότητα του προγράμματος "Land of legends" - "Θρύλοι του τόπου μου" όπου οι μαθητές μας καλούνται να ανακαλύψουν θρύλους-μύθους της χώρας μας. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες επισκέψεις σε σημεία της πόλης μας και οι μαθητές μας έχουν αποτυπώσει τις εντυπώσεις τους μέσα από ζωγραφιές και κείμενα. Στη συνέχεια όλη η δουλειά των παιδιών θα επεξεργαστεί και θα μπει σε ένα βιβλίο-οδηγό το οποίο θα μπορούν όλοι να το διαβάσουν online. Σας παρουσιάζουμε τη μέχρι στιγμής δουλειά των μαθητών μας... 

Τί μας άρεσε περισσότερο από τις περιπέτεις του Οδυσσέα (Α1)

Ξετιλύγοντας το μίτο στο δικό μας λαβύρινθο (Β2)
-------------

                                     
 Ανακαλύπτωντας την Κνωσσσό με την Αριάδνη...

Η επίσκεψή μου στο Μινωϊκό Παλάτι της Κνωσσού (Δ2)Οι εντυπώσεις μου από τη μυθολογία του τόπου μου... 
(Γ1 κ Γ2)

H αποστολή δέματος στην Ισπανία για τον εκθεσιακό χόρο στο σχολείο 
"C.I.E.P. Navas de Tolosa"...με το έργο

"Discovering Knossos with Ariadne" 

"Ανακαλύπτοντας την Κνωσσό με την Αριάδνη "

(Γ' και Δ' Τάξεις)


...και με το έργο

"Talos - Protector of Crete"

"ΤΑΛΩΣ: Ο προστάτης της Κρήτης"

(Ε' και ΣΤ' Τάξεις)

*****************************************

2η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Erasmus + πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 3 έως 8 Φεβρουαρίου στη Χαμενλίνα (Hameenlinna) Φιλανδίας. Ήταν ένα ταξίδι έμπνευσης για εμάς καθώς υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση στη μάθηση και στην εκπαίδευση γενικότερα και το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία. Είναι αλήθεια ότι απέχουν οι φιλοσοφίες των χωρών μας αρκετά η μία από την άλλη.
Στο ταξίδι αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το δρώμενο που προετοίμασαν οι μαθητές του Σχολείου μας "Ο Θησέας και το Μινώταυρο" καθώς και όλες οι δραστηριότητες των μαθητών μας στη δεύτερη ενότητα του προγράμματος "Getting to know our own myths and legends" - "Μαθαίνω για τους μύθους του τόπου μου". 
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη δεύτερη κινητικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Erasmus + μπορείτε πάντα να επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα του προγράμματος "Magic and Myths Unite Europe" στη διεύθυνση:

Το δρώμενο των μαθητών που παρουσιάστηκε στο Movie Night!


Πώς φτιάχτηκε το δρώμενό μας...ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ


Πλησιάζοντας το Ελσίνκι...

Μετά από τρεις πτήσεις...

...και 1,5 ώρα σε λεωφορείο
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φτάσαμε στη Hameenlinna!

Με τους μαθητές του σχολείου "Ruununmylly"

Με τους συναδέλφους μας από Ιρλανδία και Ισπανία.

Καλωσόρισμα από την διευθύντρια Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori.

Η πρώτη συνεδρία.

Η Ελληνική αποστολή...

...με την Κυπριακή αποστολή!

Γλυκιά αντάμωση με τους εταίρους μας από την Τουρκία.

Οι ξεναγοί μας.

Προσφορά του βιβλίου "Τα Παλάτια της Κνωσού" του Νίκου Καζαντζάκη, από τον Διευθυντή μας στην διευθύντρια του σχολείου Ruununmylly.


Γυμναστική στο γραφείο της διευθύντριας!

Ε, είπαμε να δοκιμάσουμε και εμείς!

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "RUUNUNMYLLY"

Άποψη της φύσης έξω από το σχολείο... 

Ο προαύλιος χώρος του σχολείου.

Το σχολείο αποτελείται από τέσσερα κτήρια.


Με την Μαγδαληνή και την Έλενα από την Κύπρο!

Το σχολείο Ruununmylly ιδρύθηκε το 1907.

Οι μαθητές αφήνουν σκουφάκια. κασκόλ, γάντια, παλτά και μποτάκια στις κρεμάστρες έξω από τις αίθουσές τους. Δεν βάζουν άλλα παπούτσια όση ώρα βρίσκονται μέσα, μένουν απλά με τα καλτσάκια τους.

Όλες οι αίθουσες έχουν διαδραστικούς πίνακες τελευταίας τεχνολογίας.

Οι μαθητές δεν επιβαρύνονται με τίποτα, υπάρχουν τα πάντα  στο σχολείο. 

Μάθημα Οικιακής Οικονομίας.
Η Elif από την Σαμσούντα μας προσέφερε καφεδάκι και μας διάβασε και το φλιτζάνι!

Μουσικοκινητική αγωγή στην αίθουσα Παράλληλης Στήριξης.Μάθημα Γλώσσας σε μαθητές από Ρωσία και Πολωνία.

 Αίθουσα Υπολογιστών.

Μηχανήματα για...

 ... το μάθημα Ξυλοκοπτικής.


Σκέφτομαι και γράφω...


Η Διευθύντρια Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori ξεκουράζεται στην αίθουσα Επιστημών.

Μάθημα Φυσικής.

Οι μαθητές με την Διευθύντρια του σχολείου σε ένα τραγούδι με τα ονόματα των χωρών του προγράμματος. 
Στη συνέχεια ακούσαμε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ιρλανδίας στο πιάνο από τον Aiden ο οποίος μας χόρεψε και παραδοσιακό Ιρλανδικό χορό - Step Dancing !  


Στην αίθουσα Καλλιτεχνικών...

Εδώ οι μαθητές παρακολουθούν ένα βίντεο και στη συνέχεια δημιουργούν!

Στο μάθημα Ιστορίας ζωγραφίζουν τη Μόνα Λίζα!

Μάθημα Μαθηματικών.

Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας.

Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν διάφορα βοηθήματα για να νιώσουν άνετα την ώρα του μαθήματος...

Μάθημα Μουσικής.


Οι μαθητές μας παίζουν ένα παραδοσιακό Φινλανδικό κομμάτι στο φλάουτό τους.

Κάθε αίθουσα είναι εξοπλισμένη με όλα όσα θα χρειαστούν οι μαθητές.

Φωτογραφίες των παιδιών παντού!

Μάθημα Μαθηματικών. 
Τα τμήματα είναι ολιγομελή καθώς οι μαθητές χωρίζονται ανάλογα με το επίπεδο γνώσεών τους.


Στο κτίριο με τους μαθητές των Α και Β Τάξεων.Τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ από τις αίθουσες καθώς και η θέρμανση.ΗΜΕΡΑ JOHAN LUDVIG RUNEBERG 
5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Κάθε 5 Φεβρουαρίου οι Φινλανδοί γιορτάζουν με Runeberg torte τη ζωή ενός μεγάλου Φινλανδού ποιητή, τον Johan Ludvig Runeberg ο οποίος έγραψε και τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Yummy!Σολομό κανείς;


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Και εκεί που περπατούσαμε μέσα στο δάσος είδαμε κάτι ξωτικά...
...ήταν τα παιδια του νηπιαγωγείου :)

Τα παιδιά παίζουν όλη μέρα μέσα στο δάσος!

Όσο μείον και αν δείχνει το θερμόμετρο!

Στην καλύβα τους μπαίνουν σπάνια.Και ρωτάμε εμείς: Μα δεν κρυώνουν;;;
Η απάντηση: Όχι. 

Εδώ τα παιδάκια μας προσφέρουν ζεστά κουλουράκια.Οι κανόνες του Νηπιαγωγείου:
Σέβομαι, είμαι φιλικός, ενθαρρύνω τους άλλους, περιμένω τη σειρά μου και πάνω απ΄όλα δεν δαγκώνω τα άλλα παιδάκια!ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ RUUNUNMYLLY


Την ώρα του διαλείμματος οι μαθητές κάνουν χιονοτσουλήθρα!

Είπαμε να σκαρφαλώσουμε και εμείς...

Παιχνίδι στο παγοδρόμιο του προαύλιου χώρου.
Χόκεϊ.Διάφορα παιχνίδια στο γυμναστήριο.
Τα παιδιά παίζουν...


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ICE SWIMMING ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ


Στο Ολυμπιακό χωριό  Ahvenisto που φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1952.Η παγωμένη λίμνη... .στην οποία κάποιοι τολμηροί βούτηξαν!


Και ενώ κἀποιοι βουτούσαν στα παγωμένα νερά της λίμνης...

...άλλοι φυσούσαν τη μύτη τους και κλαψούριζαν ότι δεν αισθάνονταν πια το πρόσωπό τους!
ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ "RAATIHUONNE"

Η σεφ μας εξηγεί το μενού της βραδιάς.

Στο δείπνο η χορωδία του σχολείου μας τραγούδησε διάφορα παραδοσιακά τραγούδια. Οι δασκάλες τους μας χόρεψαν Φλαμένγκο (εν όψει της επόμενης κινητικότητας στην Ισπανία) και ο πολυτάλαντος Aidan από την Ιρλανδία μας χόρεψε για άλλη μια φορά Step Dancing.ΚΑΣΤΡΟ "HAME"


Μπροστά από το άγαλμα του Jean Sibelius - διάσημος Φινλανδός συνθέτης και βιολιστής. Μέσα από την μουσική του βοήθησε την χώρα του να αποκτήσει εθνική ταυτότητα με την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

Μπροστά από το πατρικό του συνθέτη, το οποίο είναι πια μουσείο.

Η διαδρομή για το κάστρο "Hame".Το κάστρο είναι 700 χρονών αλλά έχει υποστεί πολλές ζημιές και έχει γίνει ανακατασκευή στο μεγαλύτερο μέρος του.Ο εκθεσιακός χώρος μέσα στο κάστρο.

Ύμνος στη ζωή του Jean Sibelius.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι περισσότερο νεοκλασική.

Στο κέντρο της πόλης τα κτήρια είναι περισσότερο σύγχρονα.


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Κάποιοι μάθαμε και λίγα Φιλανδικά!

Με τους εταίρους μας από τη Ρουμανία.

Επιστροφή στην πατρίδα!
*****************************************

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος Erasmus + πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου στην Σαμσούντα της Τουρκίας. Ένα ταξίδι γνώσης και εμπειριών που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τους μαθητές και το Σχολείο μας. Στη συνάντηση αυτή έγινε η πρώτη γνωριμία με τους εταίρους, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, έγινε η επιλογή του λογότυπου που θα αντιπροσωπεύει το πρόγραμμα, έγιναν ψηφιακές παρουσιάσεις όλων των Σχολείων και συζητήθηκαν οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στα σχολεία των συμμετεχόντων.


Η πρώτη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς της συντονίστριας χώρας  (Ιρλανδία), στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Το Σχολείο "Tekkekoy Imam Hatip Ortaokulu" το οποίο επισκεφτήκαμε.

Το λογότυπο του Σχολείου του Tekkekoy

Εκπαιδευτικοί από 7 χώρες συναντήθηκαν στην μακρινή Σαμσούντα

Οι εκπαιδευτικοί με τους μικρούς μαθητές του Σχολείου που έτρεξαν να μας καλωσορίσουν

 Η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και η γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου του Tekkekoy


Ζεστές αγκαλιές από όλους τους μαθητές...

Τραγούδι στην Αγγλική και Τούρκικη γλώσσα

Παράσταση Καραγκιόζη

Η πρώτη συζήτηση για το πρόγραμμα

Διαγωνισμός για το λογότυπο του προγράμματος

Στη συνέχεια το λογότυπο της κάθε χώρας που πήρε την 1η θέση

Καλύτερο λογότυπο για την Ελλάδα από το μαθητή της Ε΄ τάξης, Ζαχαρία Μακράκη.
Πολλά συγχαρητήρια!

Το λογότυπο που κέρδισε το διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσει το πρόγραμμά μας ανήκει στη Λεύκη Αντωνίου, μαθήτρια της ΣΤ' τάξης από την Κύπρο!

Τέλος πρώτης συνεδρίασης...
Προσφορά βιβλίου με την πόλη του Ηρακλείου από το Διευθυντή του Σχολείου μας, εκ μέρος του Δήμου μας, στο Διευθυντή του Σχολείου της Τουρκίας Ahmet Deberoglu 

Άφθονο αρωματικό τσάι καθώς και...

... ξενάγηση στους χώρους του Σχολείου

... στην αίθουσα  των Μαθηματικών

... της Αγγλικής Γλώσσας

...των Φυσικών Επιστημών

... της Τουρκικής Γλώσσας

Οι μαθητἐς του Σχολείου μαθαίνουν και Αράβικα

Ο διευθυντής μας καλωσορίζει στην Αράβικη Γλώσσα

 Χαιρετισμοί στα παράθυρα της αίθουσας

Συνάντηση με μαθητή ο οποίος είναι πρωταθλητής στο ακόντιο

Ερωτήσεις από τις μαθήτριες 

Τετράδιο μαθητή ΣΤ΄τάξης

Ώρα δημιουργίας από την Καθηγήτρια ΚαλλιτεχνικώνΣε όλα τα διαλείμματα κουβέντα με τις μαθήτριες του Σχολείου


Πινγκ πονγκ με τον Adrian, εκπαιδευτικός από την  χώρα της Ρουμανίας

Σκάκι με την Αναστασία!

Παρουσίαση της πόλης της Σαμσούντας 


Διαγωνισμός: Πόσο καλά γνωρίζουμε την πόλη που μας φιλοξενεί;

Και η νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Heather από την Ιρλανδία!

Τσάι στους καλεσμένους με τον παραδοσιακό τρόπο απὀ τον Διευθυντή


Τραγούδι στα Αραβικά 

Συνεδρία Skype με τους συναδέλφους από την  Κύπρο

Με τις καταπληκτικές δασκάλες του σχολείου που φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση.


Έπαρση σημαίας με την συνοδεία του εθνικού ύμνου της χώρας, από όλους τους μαθητές την Παρασκευἠ το απόγευμα.Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός με τους μαθητέςΛιχουδιές από τον διευθυντή πρίν κατέβουμε τα σκαλιά του Σχολείου για τελευταία φορά


Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Tekkekoy

Σπήλαια Tekkekoy, "Tekkekoy Caves"

Μουσείο Samsun, "Kent Muzesi"


Οι δυό διευθυντές μαζί...

Επίσκεψη στο αναπαλαιωμένο Χάνι, "Cakalli Han"


Επίσκεψη στο πάρκο των Αμαζόνων, "Bati Park - Amazon Village"

---------------------------------

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2015Φύγανε τα πρώτα μας δωράκια για τους φίλους μας στην Ιρλανδία και Κύπρο!
Τώρα περιμένουμε τα γράμματα τους για να τους γνωρίσουμε καλύτερα!


Τί δωράκια στείλαμε;;; Μα σελιδοδείκτες φυσικά για καλά διαβάσματα!
...από τους μαθητές του ΣΤ1 και ΣΤ2!

και καταπληκτικές καρτούλες από τους μικρούς μας μαθητές από το Α1.


Λάβαμε όμως και πολλές ευχές απ΄όλες τις εταιρικές χώρες...

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


η κάρτα είναι από τους μαθητές της Ε' Τάξης.”On villiä melskettä helinää helskettä pienten tiukujen.

On korvia tassuja pulleita massuja pienten tonttujen...”

Iloista Joulua ja rentouttavaa lomaa!


toivottaa: Iittalan yhtenäiskoulun väki

(Ευχές για χαρούμενες και ξεκούραστες διακοπές)Τα πρώτα μας γράμματα από την Κύπρο!Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκευτείτε την ιστοσελίδα του πραγράμματος:  


*****************


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου