Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ζωγραφίζουμε πήλινα ρόδια με το ΣΤ2









Ευχαριστούμε θερμά το Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής Τέχνης ΚΑΠΑΡΟΥΝΑΚΗΣ για τη δωρεά πήλινων ροδιών στο σχολείο μας, την αγαπημένη κυρία Γιούλη Χριστοφόρου για τα χρώματα, την καθοδήγηση των παιδιών, τη γενναιοδωρία και την προσφορά αγάπης, τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές  του ΣΤ2 που με πολύ ενθουσιασμό αγκάλιασαν αυτή την χριστουγεννιάτικη δράση και δούλεψαν συνεργατικά και δημιουργικά για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα!!! 


Η δύναμη του ροδιού


Οι λέξεις ρόδι και ροδιά, εκτός από την προφανή τους ετυμολογική σχέση με τη νήσο της Ρόδου, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις έννοιες ροή και δύναμη.

Η δύναμη λοιπόν αυτού του καρπού είναι χαρακτηριστική στην ελληνική μυθολογία και όχι μόνο, αφού τα ιστορικά δεδομένα που σχετίζονται μ` αυτόν τον καρπό είναι ανεξάντλητα.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη).

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά σύμβολα της ελληνικής λαογραφίας, με έντονη παρουσία σε κάθε μορφή και έκφραση της παραδοσιακής ζωής.

Τα έθιμα που σχετίζονται με το ρόδι, ποικίλλουν στην πράξη από τόπο σε τόπο και διαφέρουν μεταξύ τους όπως και τα μέρη της Ελλάδας στα οποία το συναντάμε.

Ρόδι – το σπάσιμο του ροδιού
Το σπάσιμο του ροδιού , ένα έθιμο που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς , η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία.
Ο νοικοκύρης κρατούσε στην τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει.
Κατά την επιστροφή στο σπίτι έπρεπε να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας – δεν επιτρεπόταν να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του – και με αυτόν τον τρόπο ήταν ο πρώτος που θα έμπαινε στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.
Έμπαινε πάντα με το δεξί και με δύναμη πετώντας το έσπαγε το ρόδι πίσω από την εξώπορτα και ενώ οι ρώγες του πετάγονται παντού αυτός έλεγε:
“με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά”
Τα παιδιά συνήθως ήταν μαζεμένα γύρω-γύρω παρατηρώντας τις ρώγες και αν ήταν τραγανές ,
κατακόκκινες ,
γερές και όμορφες τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα ήταν οι μέρες που θα έφερνε μαζί του ο νέος χρόνος.

Όσα τα σπόρια του ροδιού χαρές στο σπιτικό σας

Η Παναγία κι ο Χριστός να είναι στο πλευρό σας!!!

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Σοφία Τελάκη

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου