Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ για covid-19

 Αγαπητοί γονείς,

Ενόψει της φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου και με τις παρούσες συνθήκες ως προς την εξάπλωση του κορωνοϊού και των μέτρων πρόληψης επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε τα εξής:

ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ «ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ COVID-19»

ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

-πυρετός (Θ > 37,5o C) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα

-βήχας  (με ή χωρίς πυρετό)

- Μυαλγίες

-πονοκέφαλος

- δυσκαταποσία

- ρινική καταρροή – ρινική συμφόρηση

-δύσπνοια (με ή χωρίς πυρετό)

-ανοσμία / αγευσία με αιφνίδια έναρξη (με ή χωρίς πυρετό)

-γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος με ή χωρίς πυρετό)

ΚΑΙ

απουσία εναλλακτικής διάγνωσης.

·        Εάν είναι εκτός σχολείου:

Παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

·        Εάν είναι στο σχολείο:

Ειδοποιείται άμεσα η οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

·        Στη συνέχεια

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού. Εάν το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

-Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό:

Ο Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ενημερώνει άμεσα το σχολείο.

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού). Ο γονέας θα προσκομίζει στο Σχολείο ιατρική βεβαίωση.

Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

-Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό:

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

-Εν αναμονή του αποτελέσματος του μοριακού τεστ:

Το ύποπτο περιστατικό παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση (εφόσον έχει κριθεί από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο) έως την έκδοση του αποτελέσματος και η περαιτέρω διαχείριση θα γίνει ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Οι στενές επαφές του ύποπτου περιστατικού προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με οδηγία για στενή παρακολούθηση της υγείας τους.

-Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ:

Το παιδί που είναι ύποπτο κρούσμα COVID-19 και, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο με μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ:

α/ υπάρχει εναλλακτική διάγνωση ΚΑΙ

β/ δεν έχει επιδημιολογική σύνδεση με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

Και στην περίπτωση αυτή ο γονέας θα πρέπει να προσκομίζει στο Σχολείο ιατρική βεβαίωση.

--------------------------------------------------------------

Το Σχολείο καταγράφει τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με covid-19 και παρακολουθεί την πορεία τους μέσω της επικοινωνίας με τους γονείς. Γι’ αυτό:

1. Ο γονέας/κηδεμόνας που ειδοποιείται και παραλαμβάνει το παιδί του για λόγους υγείας θα πρέπει:

α) να υπογράφει Δήλωση πρόωρης αποχώρησης η οποία θα του δίδεται από το Σχολείο και στην οποία θα αναγράφεται ο λόγος της αποχώρησης και το σύμπτωμα.

β) να τηρεί ακριβώς όλα τα παραπάνω ως προς την παρακολούθηση του παιδιού, τη ιατρική εξέταση και τον χρόνο παραμονής στο σπίτι μέχρι την αποκατάσταση της υγείας και την εξάλειψη των συμπτωμάτων, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

γ) να ενημερώνει τηλεφωνικά ή με email το Σχολείο για την πορεία της υγείας του παιδιού. 

2. Τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή συμπτώματα συμβατά με τον covid-19 AΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έρχονται στο Σχολείο. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά την ύπαρξη συμπτωμάτων και να θερμομετρούν τα παιδιά τους πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Σε απάντηση ερωτημάτων που ευλόγως προέκυψαν, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης: «………σε κάθε περίπτωση την επιμέλεια ασθένειας πρέπει να την έχει ένας γιατρός. Με τις οδηγίες του και βεβαίωσή του θα πρέπει το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο. Θα συμφωνείτε φαντάζομαι μαζί μου ότι δεν μπορεί άλλος να το βεβαιώσει, ούτε εκπαιδευτικός ούτε γονιός. Γι' αυτό και πρέπει να τονιστεί στους γονείς, σε κάθε περίπτωση και νωρίς (από την έναρξη οποιουδήποτε συμπτώματος) να μιλάνε με το γιατρό τους. Εναλλακτικά, να πηγαίνουν σε εφημερεύουσα δημόσια δομή ( Νοσοκομείο, Κ.Υ., Περιφ. Ιατρείο για εξέταση)…..».

Σε εφαρμογή των παραπάνω  και με στόχο την ασφάλεια όλων των παιδιών και των οικογενειών τους, τα παιδιά που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα (όπως περιγράφονται παραπάνω) θα επανέρχονται στο σχολείο αφού φέρουν ιατρική γνωμάτευση από όποιον γιατρό επιλέξουν οι γονείς.

3. Κάποιοι μαθητές έρχονται δυστυχώς χωρίς μάσκα στο Σχολείο. Αυτό προφανώς οφείλεται σε αμέλεια των γονέων. Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν δύο μάσκες (μια να φορούν και άλλη μια στην τσάντα τους σε πλαστικό σακουλάκι).

4. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν το σωστό ντύσιμο των παιδιών τους ανάλογα με την εποχή. Πολλά παιδιά έρχονται ακόμα με κοντά μπλουζάκια ή ρούχα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους (κρυολογήματα κ.ά.)

 

Από το Σχολείο

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου