Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Αγαπητά παιδιά και γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι η οικονομική συνδρομή για το Πρόγραμμα Αναδοχής μέσω της Act!onAid για το τρέχον έτος, έχει καταβληθεί. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και πάλι. Για όσους έχουν ερωτήματα για το Πρόγραμμα Αναδοχής στο οποίο συμμετέχουμε σαν 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου ακολουθεί ένα ερωτηματολόγιο με πληροφορίες  που ίσως βρείτε χρήσιμες.


Τι ξέρετε για το πρόγραμμα αναδοχής που στηρίζετε και πώς λειτουργεί η Αναδοχή;

Με την Αναδοχή Παιδιού συνδεόμαστε με ένα συγκεκριμένο παιδί χτίζοντας μια σχέση μαζί του μέσω υλικών επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε ολόκληρη την κοινότητα του. Η οικονομική μας συνδρομή πηγαίνει προς έργα και προγράμματα που υποστηρίζουν τη ζωή ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζει το παιδί όπως σχολεία, έργα ύδρευσης, κέντρα ιατρικής περίθαλψης, προγράμματα ενδυνάμωσης κοριτσιών και γυναικών, προγράμματα στήριξης μικροκαλλιεργητών κλπ. Βοηθάμε έτσι τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες  και να βελτιώσουν τη ζωή τους στηριζόμενοι στις δικές του δυνάμεις όταν η ActionAid αποχωρήσει τελικά από την περιοχή έχοντας ολοκληρώσει το έργο της.

Παίρνει τα χρήματα το παιδί;

Όχι, δεν παίρνει τα χρήματα το ίδιο το παιδί. Οι κοινότητες όπου ζουν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής στερούνται τα βασικά: Δεν έχουν καθαρό νερό, δεν έχουν σχολεία, δεν έχουν καμιά υποδομή, τα χρήματα εκεί δεν έχουν την αξία που φανταζόμαστε. Αξία εκεί έχει να χτιστούν σχολεία ώστε τα κορίτσια να μην παντρεύονται από τα 13 και τα παιδία να μην περπατούν 10 χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι το κοντινότερο σχολείο, Αξία έχει να γίνουν έργα ύδρευσης, ώστε ένα παιδί να μην κινδυνεύει καθημερινά να χάσει τη ζωή του από χολέρα λόγο κατανάλωσης  μολυσμένου νερού από το κοντινότερο ποτάμι. Αξία έχει να τους προσφέρουμε τις υποδομές που θα τους επιτρέψει να σταθούν μεθαύριο στα δικά τους πόδια, όχι να τους προσφέρουμε σήμερα λίγα χρήματα για να φάνε και αύριο να επιστρέψουν στην εξαθλίωση. Τα παιδία που υποστηρίζουμε κερδίζουν πολύ περισσότερα από λίγα χρήματα, κερδίζουν την πρόσβαση σε ένα καλύτερο αύριο.

 Πώς γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αξιοποιούνται σωστά;

Η οικονομική διαχείριση επικυρώνεται κάθε χρόνο από εξωτερικό σχήμα ελεγκτών της οργάνωσης και από διεθνή εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών. Παίρνει δηλαδή η Act!onAid διπλό έλεγχο. Δημοσιοποιεί επίσης τις ετήσιες εκθέσεις της. Τέλος, κάθε χρόνο περίπου 100 Ανάδοχοι Παιδιού ταξιδεύουν ως τις κοινότητες δράσης της Αναδοχής Παιδιού και βλέπουν που χρηματοδοτεί η εισφορά τους. (Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι από οι εισφορές των αναδόχων το 71% χρηματοδοτεί προγράμματα ανάπτυξης στις κοινότητες όπου ζουν τα παιδία ενώ το 29% καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Act!onAid  όπως οι ενέργειες προσέλκυσης νέων υποστηριχτών.)

Τι επικοινωνία λαμβάνουμε ως Ανάδοχοι;

Για πρώτη φορά γνωρίσαμε το παιδί όταν γίναμε Ανάδοχοι λαμβάνοντας το φάκελο του παιδιού: την πρώτη φωτογραφία του και τις απαντήσεις σε όλα όσα αφορούν το παιδί όπως πού ζει, αν πηγαίνει σχολείο, πώς είναι η οικογένειά του κτλ. Στη συνέχεια λαμβάνουμε δυο μηνύματα το χρόνο από το παιδί που στηρίζουμε. Κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε είναι μοναδικό με όλα τα νέα του και μια όμορφη ζωγραφιά. Ο τοπικός συνεργάτης της ActionAid μεταφέρει το μήνυμα του παιδιού στο χαρτί στα Aγγλικά και κάθε δύο χρόνια μας στέλνετε επίσης, μία νέα φωτογραφία του παιδιού για να έχουμε εικόνα του ενώ μεγαλώνει.
Επιπλέον, παίρνουμε ενημέρωση κάθε έξι μήνες για την πρόοδο των προγραμμάτων μας στην κοινότητα και την αλλαγή που φέρνει στη ζωή των κατοίκων της η συνδρομή μας.
Τέλος, το περιοδικό της ActionAid Ελλάς « Άξιον Λόγου» μας ενημερώνει για τα νέα της οργάνωσης από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Πώς επιλέγονται τα παιδιά;

Τα παιδιά επιλέγονται από την ίδια την κοινότητα και με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Ο αριθμός των παιδιών που επιλέγεται σε κάθε κοινότητα υπαγορεύεται από τις ανάγκες της χρηματοδότησης που απαιτεί η εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος τη Act!onAid στη συγκεκριμένη κοινότητα. Ως εκ τούτου, δεν έχουν όλα τα παιδιά Ανάδοχο παρά μόνο όσα έχουν επιλεχθεί για να λειτουργήσουν ως εκπρόσωποι της κοινότητας.

Γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά Ανάδοχο;

Σαφώς και γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά ανάδοχο! Στη συνέχεια εξαρτάται από μας αν θέλουμε να επικοινωνούμε μέσω αλληλογραφίας και εμείς με το παιδί. Στην περίπτωση του Σχολείου μας ο Ashok Caudhary έχει λάβει πολλά γράμματα, ζωγραφιές και κάρτες κατά καιρούς από τους μαθητές της ΣΤ Τάξης με πληροφορίες και φωτογραφίες των παιδιών καθώς και πληροφορίες για το σχολείο μας. Όλη η αλληλογραφία γίνεται στο μάθημα των Αγγλικών με την βοήθεια της καθηγήτριας τους. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε και τηλεφωνικώς μαζί του αλλά στην κοινότητα όπου ζει δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές.

Μπορώ να συναντήσω το παιδί αν το θελήσω;

Φυσικά μπορείς να το επισκεφτείς διοργανώνοντας όμως ο ίδιος το ταξίδι αφού πάρεις οδηγίες από την Act!onAid Ελλάς. Οι Έλληνες ανάδοχοι που έχουν ταξιδέψει ως το Νεπάλ όπου ζει το παιδί που είμαστε εμείς Ανάδοχοι έχουν επιστρέψει ενθουσιασμένοι από την εμπειρία και συγκινημένοι από την επαφή τους με τα παιδιά που στηρίζουν.

Μπορεί να με επισκεφτεί το παιδί;

Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να πάρεις ένα παιδί από μια καλύβα χωρίς τρεχούμενο νερό , ρεύμα κτλ και να το φέρεις στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη του παιδιού στην Ελλάδα θα του δημιουργήσει προβλήματα προσαρμογής και επανόδου, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε προβλήματα ισορροπίας στην οικογένειά του και στα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας. Επίσης ένα τέτοιο ταξίδι θα ήταν άδικο για τα παιδιά της κοινότητας που δεν έχουν συνδεθεί με κάποιον Ανάδοχο και για τα παιδιά των οποίων οι Ανάδοχοι δεν έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο ταξίδι.

Γιατί δεν μπορεί να στέλνει κάποιος δώρα στο παιδί του οποίου έχει γίνει ανάδοχος;

Δυστυχώς απαγορεύεται να στέλνουμε απομονωμένα δώρα στο παιδί που στηρίζουμε καθώς με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διαχωρίζουμε το παιδί  από τα παιδιά που ζούνε δίπλα του και δεν έχουν Ανάδοχο αλλά αναιρούμε και τον τρόπο δουλειάς της Act!onAid που δεν εστιάζει στην προσωπική βοήθεια αλλά στη στήριξη ολόκληρης της κοινότητας. Για το λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό «Ταμείο Δώρων Κοινότητας» που χρηματοδοτεί δώρα για όλα τα παιδιά της κοινότητας όπου ζει το παιδί.

Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματος αναδοχής;

«Αν θέλεις να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μια ημέρα δώσε του ένα ψάρι. Αν θέλεις να το χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του πώς να ψαρεύει…»

Πόσες κοινότητες υποστηρίζουν οι Ανάδοχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο;

Οι κοινότητες είναι περισσότερες από 55 σε 19 χώρες: Αιθιοπία, Τανζανία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Γκάνα, Λέσοθο, Σιέρα Λεόνε, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Ινδία, Μπαγκλαντές, κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, Πακιστάν, Βιετνάμ, Καμπότζη, Νεπάλ, Αφγανιστάν, Γουατεμάλα, και Βραζιλία.

Γιατί σε κάποιες χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τα κορίτσια σταματούν νωρίτερα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής;

Γιατί για θρησκευτικούς λόγους απαγορεύεται να φωτογραφίζονται στο Πρόγραμμα Αναδοχής.

Πόσο καιρό μένει το παιδί στο Πρόγραμμα Αναδοχής;

Εξαρτάται. Κανονικά τα παιδιά παραμένουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής μέχρις ότου ενηλικιώνονται ή/και όταν φεύγουν με τις οικογένειές τους από την κοινότητα. Ενδέχεται όμως να αποχωρήσει νωρίτερα για άλλους λόγους: π.χ. να ολοκληρωθούν τα έργα στην κοινότητα του παιδιού και η Act!onAid να αποχωρήσει από την περιοχή. Όταν γίνεται αυτό δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να μαθαίνουμε ότι το παιδί και η κοινότητα που στηρίξαμε είναι πια αυτόνομη.
·        Για περισσότερες πληροφορίες για το παιδί του οποίου είμαστε Ανάδοχοι πηγαίνετε στη σελίδα ACTIONAID.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου