Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

ACTIONAID





Είμαι Act!onAid


ΑΝΑΔΟΧΗ ΠΑΙΔΙΟΥ #1

ASHOK CHAUDHARY



Ο ανάδοχός του Σχολείου μας, ο Ashok Chaudhary


Η   ActionAid είναι μια διεθνής μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας. Οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και αδικία μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.
Μια από τις δράσεις της είναι και η αναδοχή παιδιού. Αναδοχή σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων της περιοχής που ζει, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής του και να υπάρξει βάσιμη ελπίδα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.
Έτσι λοιπόν το Σχολείο μας, θέλοντας κι αυτό από την πλευρά του να προσφέρει, έγινε ανάδοχος ενός παιδιού από το Νεπάλ το 2008.Το παιδί αυτό ονομάζεται Ashok Chaudhary και σήμερα είναι 9 χρονών.
Η κοινότητα στην οποία ζει ο Ashok αποτελείται από 22 οικογένειες και έχει συνολικά 108 κατοίκους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει το παιδί και η οικογένειά του είναι εξαιρετικά δύσκολες όπως και χιλιάδων άλλων κατοίκων των απομονωμένων κοινοτήτων. Οι συνθήκες αυτές βέβαια έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της ActionAid.
οικογένεια του Ashok έχει 5 παιδιά και εκτρέφει ζώα για να επιβιώσει, καθώς δεν διαθέτει γη για καλλιέργεια. Το σπίτι του είναι φτιαγμένο από λάσπη και έχει αχυροσκεπή. Μιλάει την τοπική διάλεκτο και είναι Ινδουιστής. Δεν υπάρχει υποδομή παροχής νερού στην κοινότητα όπου ζει, αλλά από το 2011 έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό από μια πηγή η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από το σπίτι του.
Τα ζώα που εκτρέφει η οικογένεια προορίζονται για οικιακή κατανάλωση, όπως επίσης και για την ανταλλαγή τους με ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, ζάχαρη, μπανάνες και λαχανικά. Τα κόπρανα των ζώων χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για το μαγείρεμα.
Όσον αφορά στον τομέα της υγείας, οι υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταφεύγουν στους παραδοσιακούς θεραπευτές.
Στον τομέα της εκπαίδευσης η εκστρατεία που οργάνωσε τοActionAid για να αυξήσει τις εγγραφές στα σχολεία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πολλά παιδιά εντάχθηκαν στην βασική εκπαίδευση. Μεταξύ των 22 αυτών παιδιών ήταν και ο Ashok. Χάρη στην οργάνωση το σχολείο υιοθέτησε μια μαθητοκεντρική προσέγγιση στη διδασκαλία και οι αίθουσες είναι πιο καθαρές και φιλικές για το μαθητή, κάτι που έχει θετικό αποτέλεσμα στις επιδόσεις των μαθητών. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς μαθαίνουμε ότι ο Ashok φοιτά στην Δευτέρα τάξη του Δημοτικού και μάλιστα αριστεύει. Μαθαίνει για τα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση και για τη σημασία της εκπαίδευσης. Επίσης παίρνει μέρος σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, διαγωνισμούς κουίζ, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και εκστρατείες για τον καθαρισμό της κοινότητας.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το συναίσθημα ότι σε όλα αυτά βοηθήσαμε κι εμείς όλοι, γονείς, μαθητές και δάσκαλοι και γι αυτό το λόγο θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές και τους γονείς του 21ου Δημοτικού Σχολείου για την αμέριστη υποστήριξή τους στον Ashok και την οικογένειά του, κάτι που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και του χαρίζει τη δύναμη και το κουράγιο να αγωνίζεται κι εκείνος για ένα μέλλον με ελπίδα και αξιοπρέπεια.


Η πηγή νερού της κοινότητας...

Εκστρατεία για τον καθαρισμό της κοινότητας...

Ζωγραφία του Ashok 2010

Ζωγραφιά του Askok 2012

Αναφορά Προόδου                      Δεκέμβριος 2013 


Ζωγραφιά του Ashok 2013
Το Β που βλέπετε στις περισσότερες ζωγραφιές του παιδιού είναι η εθνική σημαία του Νεπάλ.
        
Πώς αξιοποιήθηκαν οι εισφορές  μας το 2012

·        Οργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Στη δράση συμμετείχαν 30 παιδιά τα οποία ανέλαβαν να μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν στα χωριά τους.
·        Δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες για τρεις παιδικούς συλλόγους ωφελώντας 52 παιδιά. Οι βιβλιοθήκες περιλαμβάνουν βιβλία γενικού ενδιαφέροντος καθώς και βιβλία με παιδικές ιστορίες.
·        Στα πλαίσια των κύκλων ενημερώθηκαν για θέματα υγιεινής 70 οικογένειες τις οποίες βοηθήθηκαν να κατασκευάσουν τουαλέτες βελτιώνοντας το περιβάλλον της κοινότητας.
·        Πραγματοποιήθηκε εκστρατεία για την εγγραφή στο σχολείο που είχε ως αποτέλεσμα  να επανενταχθούν στην εκπαίδευση 55 παιδιά. Σημείωση: Τα παιδιά στην κοινότητα Καπίλ Βαστού συχνά διακόπτουν τη φοίτηση τους και πηγαίνουν στην Ινδία για να δουλέψουν. Οι Ομάδες Παιδιών που έχει συγκροτήσει η Αct!ionAid Nepal (συνολικά 58 στη διάρκεια της οχτάχρονης παρουσίας στην περιοχή) οργανώνουν κάθε τρεις μήνες εκστρατείες για να ενθαρρύνουν τα παιδία να πηγαίνουν τακτικά στο σχολείο.
·        Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις όπως διαγωνισμό ζωγραφικής, δημόσιας συζήτησης και διαγωνισμό γνώσεων, οι οποίες συνέβαλαν στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.


Μαθητές του δημοτικού σχολείου στην κοινότητα Καπίλ Βαστού





Το δώρο της εκπαίδευσης από μια Ανάδοχος για τέσσερα παιδιά στο Νεπάλ... 


Δράσεις της κοινότητας…

Χάρη στις εισφορές υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο Δώρου, οργανώθηκε μια ψυχαγωγική εκδήλωση για 130 παιδιά. Η εκδήλωση περιελάμβανε διαγωνισμούς γνώσεων, παραδοσιακούς χορούς και παιχνίδια. Στο τέλος μοιράστηκαν στα παιδιά χυμούς φρούτων και φαγητό. Αντιδράσεις των παιδιών: «Μας άρεσε πολύ αυτή η εκδήλωση γιατί έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους! Σε ευχαριστούμε Act!ionAid
Ο Αshok χαίρεται με τις ανακαινισμένες αίθουσες διδασκαλίας τους!
«Ευχαριστούμε την Act!ionAid που έκανε το σχολείο μας καλύτερο!» μας λέει ο Ashok, μαθητής πια στο Γυμνάσιο.
«Το σχολείο μας απέκτησε αθλητικό εξοπλισμό, χαρτοπίνακες, ενημερωτικά βιβλία και βιβλία με ιστορίες. Σε κάθε αίθουσα το πάτωμα καλύφθηκε με χαλιά για να μην κρυώνουμε όταν κάνουμε μάθημα. Το σχολείο μας έχει γίνει τόσο όμορφο που θέλουμε να πηγαίνουμε κάθε μέρα!»
Η Act!onAid Nepal διέθεσε πέρυσι 20.000 ΝRs (Ε181) για να βελτιώσει τις σχολικές μονάδες της κοινότητας ωφελώντας 222 παιδιά.
Ο Ashok μας λέει: «Η τάξη μου έχει 70 μαθητές. Από αυτούς έρχονταν μόνο 40 με 45. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαμε αρκετά θρανία στην τάξη μας για όλα τα παιδιά. Έτσι όταν κάποιος αργούσε να έρθει στο μάθημα, έπρεπε να καθίσει κάτω στο πάτωμα που ήταν κρύο και βρώμικο.
Σήμερα μπορούν όλοι οι μαθητές να παρακολουθούν άνετα το μάθημα χάρη στα ζεστά χαλιά που μας έδωσε η Act!ionAid και στρώσαμε στο πάτωμα. Επίσης, πήραμε για την τάξη μας εκπαιδευτικούς πίνακες και αφίσες που κάνουν την διδασκαλία πιο ευχάριστη και μας βοηθούν να μαθαίνουμε γρήγορα.»



Συμμαθητές του Ashok... Η χαρά τους μεγάλη που έχουν ένα πιο ζεστό σχολείο...


Μελλοντικά σχέδια της Act!ionAid  στην κοινότητα

-         Να ανακατασκευαστούν 6 σχολεία ώστε να έχουν φιλικό για τα παιδιά περιβάλλον., ωφελώντας 500 μαθητές.
-         Να μοιραστεί αθλητικό εξοπλισμό σε τρεις παιδικούς συλλόγους όπου συμμετέχουν περισσότερα από 100 παιδιά.
-         Να υλοποιηθούν προγράμματα καλλιέργειας επαγγελματικών δεξιοτήτων για 250 κατοίκους της κοινότητας, κυρίως γυναίκες ώστε να ασχοληθούν με διάφορες βιοποριστικές δραστηριότητες όπως ραπτική, καλλιέργεια λαχανικών κ.α.
-         Να οργανωθούν διαγωνισμοί ζωγραφικής, ποίησης, γνώσεων και δημόσιων συζητήσεων με στόχο να βελτιωθούν οι ικανότητες των παιδιών.

 Ενημερωτικό δελτίο                            Ιούνιος 2014

Νέα από την κοινότητα…

Οι γυναίκες ενωμένες καταπολεμούν την ενδοοικογενειακή βία

Ένας από τους βασικούς λόγους ενδοοικογενειακής βίας είναι η αυστηρά πατριαρχική δομή της οικογένειας που στερεί από τις γυναίκες το δικαίωμα πρόσβασης σε πόρους, όπως είναι η γη ή τα χρήματα που κερδίζουν ασκώντας διάφορες βιοποριστικές δραστηριότητες (π.χ. καλλιέργεια λαχανικών κ.α.) τα οποία είναι υποχρεωμένες να δίνουν στα αρσενικά μέλη της οικογένειας (ιδιαίτερα στο σύζυγό τους). Εκτός από την φτώχεια οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν τη βία που τους ασκείται τόσο μέσα στο σπίτι όσο και σε δημόσιους χώρους, που συχνά πέφτουν θύματα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης η σωματεμπορίας. Η Act!ionAid έχει συγκροτήσει την Ομάδα Γυναικών Bhawana (που στην τοπική γλώσσα σημαίνει «συναίσθημα»), με 33 μέλη και το Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Γυναικών, με 11 μέλη, ομάδες με τις οποίες έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα 390 γυναίκες σχετικά με τα δικαιώματα τους και την ενδοοικογενειακή βία. Αυτές οι γυναίκες έχουν σήμερα τις γνώσεις και το θάρρος να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να αντιστέκονται στη βία. Μόνο την περασμένη χρονιά 35 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στην κοινότητα Kopawa καταγγέλθηκαν στην αστυνομία σε σύγκριση με 15 υποθέσεις το 2012.




Χτίζοντας κοινότητες στο Νεπάλ με την Act!onAid

Στοιχεία και αριθμοί: Πιστοποιητικό κυριότητας της γης για τους αγρότες

·        Το 2007 η Act!ionAid  συγκρότησε ένα Φόρουμ για το Δικαίωμα Κυριότητας στη γη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διεκδίκηση και αναγνώριση των δικαιωμάτων  των ακτημόνων.
·        Το τοπικό Φόρουμ σε συνεργασία με τη εθνικό Φόρουμ οργάνωσαν διαμαρτυρία και εκστρατεία για την εγγραφή των αγροτικών ιδιοκτησιών στο εθνικό κτηματολόγιο. Σαν αποτέλεσμα 700 αγρότες εξέδωσαν τίτλο κυριότητας για την γη τους το προηγούμενο χρόνο. Έχοντας τη γη στο όνομά τους θεμελίωσαν το δικαίωμα όπως προβλέπει ο νόμος, να αποκτήσουν υπηκοότητα, ενώ κατάφεραν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα.

Άλλες δράσεις της Act!ionAid στην κοινότητα

Ποιοτικοί σπόροι για τους αγρότες

Η Act!ionAid Nepal πρόσφερε ποιοτικούς σπόρους λαχανικών σε 10 αγρότες αφού ολοκλήρωσαν μια τετραήμερη εκπαίδευση σχετικά με την καλλιέργεια λαχανικών η οποία τους βοήθησε να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 50 αγρότες-πρότυπα οι οποίοι με τη σειρά τους έκανα σεμινάρια και μοίρασαν σπόρους σε 400 αγρότες το 2012  και άλλους 400 το 2013.



Γυναίκες της κοινότητας ετοιμάζουν το έδαφος για να καλλιεργηθούν πατάτες

Εδώ μια μαμά μαζεύει λαχανικά...



Η ζωή μιας γυναίκας στο Νεπάλ μετά το Πρόγραμμα Αναδοχής της Act!onAid...

Αθλητικός εξοπλισμός για της Ομάδες Παιδιών

Την προηγούμενη χρονιά προσφέρθηκαν σε τέσσερις Ομάδες Παιδιών αθλητικό εξοπλισμό για δυο αθλήματα (μπάντμιντον και ποδόσφαιρο), καθώς και βιβλία γενικών γνώσεων, ωφελώντας περισσότερα από 100 παιδιά. Με αθλητικό εξοπλισμό έχουν ενισχυθεί όλες οι ομάδες παιδιών της κοινότητας (58 στο σύνολο) ανανεώνοντάς τον όταν προκύπτει ανάγκη.


Τα παιδιά είναι χαρούμενα με τον αθλητικό εξοπλισμό και τα βιβλία που έλαβαν

Διαδραστικά προγράμματα για τους γάμους παιδιών

Την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 3 διαδραστικά προγράμματα σχετικά με τους γάμους παιδιών. Σε αυτά συμμετείχαν 194 μέλη της κοινότητας τα οποία δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους παιδικούς γάμους. Από το 2005 που ξεκίνησε η δραστηριοποίηση στην περιοχή, έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Ενώ μέχρι τότε οι παιδικοί γάμοι έφταναν τους 200, σήμερα ο αριθμός έχει περιοριστεί στους 20.

Δράσεις για ένα καθαρό περιβάλλον στην κοινότητα

Πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε 6 Κύκλους Reflect σε ισάριθμα χωριά όπου συμμετείχαν 150 κάτοικοι. Η εκστρατεία αφορούσε τη διάθεση και διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και την κατασκευή υποδομών αποχέτευσης σε κάθε σπίτι. Ήδη δυο από τα χωριά ανακηρύχθηκαν ως χωριά απαλλαγμένα από την «ανοιχτή αφόδευση». Με το περιβάλλον να είναι πιο καθαρό οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν όπως παλιά από τα τσιμπήματα των μολυσμένων κουνουπιών.

Φύτευση του περιβάλλοντος χώρου δημοτικού σχολείου

Με τη βοήθεια της Ομάδας Παιδιών και της Επιτροπής Διαχείρισης Σχολείου ο περιβάλλων χώρος του δημοτικού σχολείου  Manakamana αναβαθμίστηκε ώστε να γίνει φιλικός για τα παιδιά. Από το έργο αυτό ωφελήθηκαν 232 παιδιά.


Ο Askok σήμερα, 13 χρονών πια...

Η ζωγραφιά του Ashok, Ιούνιος 2014

Η ζωγραφιά του παιδιού, Φεβρουάριος 2015


Το τελευταίο γράμμα του παιδιού - Φεβρουάριος 2015



Τι ξέρετε για το πρόγραμμα αναδοχής που στηρίζετε;




Πώς λειτουργεί η Αναδοχή;

Με την Αναδοχή Παιδιού συνδεόμαστε με ένα συγκεκριμένο παιδί χτίζοντας μια σχέση μαζί του μέσω υλικών επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε ολόκληρη την κοινότητα του. Η οικονομική μας συνδρομή πηγαίνει προς έργα και προγράμματα που υποστηρίζουν τη ζωή ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζει το παιδί όπως σχολεία, έργα ύδρευσης, κέντρα ιατρικής περίθαλψης, προγράμματα ενδυνάμωσης κοριτσιών και γυναικών, προγράμματα στήριξης μικροκαλλιεργητών κλπ. Βοηθάμε έτσι τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες  και να βελτιώσουν τη ζωή τους στηριζόμενοι στις δικές του δυνάμεις όταν η ActionAid αποχωρήσει τελικά από την περιοχή έχοντας ολοκληρώσει το έργο της.

Παίρνει τα χρήματα το παιδί;

Όχι, δεν παίρνει τα χρήματα το ίδιο το παιδί. Οι κοινότητες όπου ζουν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής στερούνται τα βασικά: Δεν έχουν καθαρό νερό, δεν έχουν σχολεία, δεν έχουν καμιά υποδομή, τα χρήματα εκεί δεν έχουν την αξία που φανταζόμαστε. Αξία εκεί έχει να χτιστούν σχολεία ώστε τα κορίτσια να μην παντρεύονται από τα 13 και τα παιδιά να μην περπατούν 10 χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι το κοντινότερο σχολείο, Αξία έχει να γίνουν έργα ύδρευσης, ώστε ένα παιδί να μην κινδυνεύει καθημερινά να χάσει τη ζωή του από χολέρα λόγο κατανάλωσης  μολυσμένου νερού από το κοντινότερο ποτάμι. Αξία έχει να τους προσφέρουμε τις υποδομές που θα τους επιτρέψει να σταθούν μεθαύριο στα δικά τους πόδια, όχι να τους προσφέρουμε σήμερα λίγα χρήματα για να φάνε και αύριο να επιστρέψουν στην εξαθλίωση. Τα παιδιά που υποστηρίζουμε κερδίζουν πολύ περισσότερα από λίγα χρήματα, κερδίζουν την πρόσβαση σε ένα καλύτερο αύριο

 Πώς γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αξιοποιούνται σωστά;

Η οικονομική διαχείριση επικυρώνεται κάθε χρόνο από εξωτερικό σχήμα ελεγκτών της οργάνωσης και από διεθνή εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών. Παίρνει δηλαδή η Act!onAid διπλό έλεγχο. Δημοσιοποιεί επίσης τις ετήσιες εκθέσεις της. Τέλος, κάθε χρόνο περίπου 100 Ανάδοχοι Παιδιού ταξιδεύουν ως τις κοινότητες δράσης της Αναδοχής Παιδιού και βλέπουν που χρηματοδοτεί η εισφορά τους. (Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι από οι εισφορές των αναδόχων το 71% χρηματοδοτεί προγράμματα ανάπτυξης στις κοινότητες όπου ζουν τα παιδία ενώ το 29% καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Act!onAid  όπως οι ενέργειες προσέλκυσης νέων υποστηριχτών.)

Τι επικοινωνία λαμβάνουμε ως Ανάδοχοι;

Για πρώτη φορά γνωρίσαμε το παιδί όταν γίναμε Ανάδοχοι λαμβάνοντας το φάκελο του παιδιού: την πρώτη φωτογραφία του και τις απαντήσεις σε όλα όσα αφορούν το παιδί όπως πού ζει, αν πηγαίνει σχολείο, πώς είναι η οικογένειά του κτλ. Στη συνέχεια λαμβάνουμε δυο μηνύματα το χρόνο από το παιδί που στηρίζουμε. Κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε είναι μοναδικό με όλα τα νέα του και μια όμορφη ζωγραφιά. Ο τοπικός συνεργάτης της ActionAid μεταφέρει το μήνυμα του παιδιού στο χαρτί στα Aγγλικά και κάθε δύο χρόνια μας στέλνετε επίσης, μία νέα φωτογραφία του παιδιού για να έχουμε εικόνα του ενώ μεγαλώνει.
Επιπλέον, παίρνουμε ενημέρωση κάθε έξι μήνες για την πρόοδο των προγραμμάτων μας στην κοινότητα και την αλλαγή που φέρνει στη ζωή των κατοίκων της η συνδρομή μας.
Τέλος, το περιοδικό της ActionAid Ελλάς « Άξιον Λόγου» μας ενημερώνει για τα νέα της οργάνωσης από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Πώς επιλέγονται τα παιδιά;

Τα παιδιά επιλέγονται από την ίδια την κοινότητα και με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Ο αριθμός των παιδιών που επιλέγεται σε κάθε κοινότητα υπαγορεύεται από τις ανάγκες της χρηματοδότησης που απαιτεί η εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος τη Act!onAid στη συγκεκριμένη κοινότητα. Ως εκ τούτου, δεν έχουν όλα τα παιδιά Ανάδοχο παρά μόνο όσα έχουν επιλεχθεί για να λειτουργήσουν ως εκπρόσωποι της κοινότητας.

Γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά Ανάδοχο;

Σαφώς και γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά ανάδοχο! Στη συνέχεια εξαρτάται από μας αν θέλουμε να επικοινωνούμε μέσω αλληλογραφίας και εμείς με το παιδί. Στην περίπτωση του Σχολείου μας ο Ashok Caudhary έχει λάβει πολλά γράμματα, ζωγραφιές και κάρτες κατά καιρούς από τους μαθητές της ΣΤ Τάξης με πληροφορίες και φωτογραφίες των παιδιών καθώς και πληροφορίες για το σχολείο μας. Όλη η αλληλογραφία γίνεται στο μάθημα των Αγγλικών με την βοήθεια της καθηγήτριας τους. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε και τηλεφωνικώς μαζί του αλλά στην κοινότητα όπου ζει δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές.

Μπορώ να συναντήσω το παιδί αν το θελήσω;

Φυσικά μπορείς να το επισκεφθείς διοργανώνοντας όμως ο ίδιος το ταξίδι αφού πάρεις οδηγίες από την Act!onAid Ελλάς. Οι Έλληνες ανάδοχοι που έχουν ταξιδέψει ως το Νεπάλ όπου ζει το παιδί που είμαστε εμείς Ανάδοχοι έχουν επιστρέψει ενθουσιασμένοι από την εμπειρία και συγκινημένοι από την επαφή τους με τα παιδιά που στηρίζουν.



Μπορεί το παιδί να μας επισκεφτεί εμάς;

Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να πάρεις ένα παιδί από μια καλύβα χωρίς τρεχούμενο νερό , ρεύμα κτλ και να το φέρεις στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη του παιδιού στην Ελλάδα θα του δημιουργήσει προβλήματα προσαρμογής και επανόδου, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε προβλήματα ισορροπίας στην οικογένειά του και στα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας. Επίσης ένα τέτοιο ταξίδι θα ήταν άδικο για τα παιδιά της κοινότητας που δεν έχουν συνδεθεί με κάποιον Ανάδοχο και για τα παιδιά των οποίων οι Ανάδοχοι δεν έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο ταξίδι.

Γιατί δεν μπορεί να στέλνει κάποιος δώρα στο παιδί του οποίου έχει γίνει ανάδοχος;

Δυστυχώς απαγορεύεται να στέλνουμε απομονωμένα δώρα στο παιδί που στηρίζουμε καθώς με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διαχωρίζουμε το παιδί  από τα παιδιά που ζούνε δίπλα του και δεν έχουν Ανάδοχο αλλά αναιρούμε και τον τρόπο δουλειάς της Act!onAid που δεν εστιάζει στην προσωπική βοήθεια αλλά στη στήριξη ολόκληρης της κοινότητας. Για το λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό «Ταμείο Δώρων Κοινότητας» που χρηματοδοτεί δώρα για όλα τα παιδιά της κοινότητας όπου ζει το παιδί.

Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματος αναδοχής;

«Αν θέλεις να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μια ημέρα δώσε του ένα ψάρι. Αν θέλεις να το χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του πώς να ψαρεύει…»

Πόσες κοινότητες υποστηρίζουν οι Ανάδοχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο;

Οι κοινότητες είναι περισσότερες από 55 σε 19 χώρες: Αιθιοπία, Τανζανία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Γκάνα, Λεσόθο, Σιέρα Λεόνε, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Ινδία, Μπαγκλαντές, κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, Πακιστάν, Βιετνάμ, Καμπότζη, Νεπάλ, Αφγανιστάν, Γουατεμάλα, και Βραζιλία.

Γιατί σε κάποιες χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τα κορίτσια σταματούν νωρίτερα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής;

Γιατί για θρησκευτικούς λόγους απαγορεύεται να φωτογραφίζονται στο Πρόγραμμα Αναδοχής.

Πόσο καιρό μένει το παιδί στο Πρόγραμμα Αναδοχής;

Εξαρτάται. Κανονικά τα παιδιά παραμένουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής μέχρις ότου ενηλικιώνονται ή/και όταν φεύγουν με τις οικογένειές τους από την κοινότητα. Ενδέχεται όμως να αποχωρήσει νωρίτερα για άλλους λόγους: π.χ. να ολοκληρωθούν τα έργα στην κοινότητα του παιδιού και η Act!onAid να αποχωρήσει από την περιοχή. Όταν γίνεται αυτό δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να μαθαίνουμε ότι το παιδί και η κοινότητα που στηρίξαμε είναι πια αυτόνομη.


***********************************************************


ΑΝΑΔΟΧΗ ΠΑΙΔΙΟΥ #2


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΝΤΟΤΙ – ΝΕΠΑΛ»



Ανθρωπολογική Μελέτη της περιοχής Ντότι...





Η περιθωριοποιημένη αγροτική κοινότητα Ντότι βρίσκεται στο βορειοδυτικό Νεπάλ και μαστίζεται από τη φτώχεια. Λίγες οικογένειες έχουν γη, οι υπόλοιποι – οι Νταλίτ και όσοι ανήκουν στις φυλετικές μειονότητες – για να ζήσουν δουλεύουν σε ξένα χωράφια για ένα πενιχρό μεροκάματο ή λίγη σοδειά, ή απασχολούνται στις κατασκευές. Όταν το χειμώνα δεν υπάρχουν δουλειές στις καλλιέργειες, πολλοί άντρες αλλά και μικρά αγόρια αναγκάζονται να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή στην Ινδία για αναζήτηση μεροκάματου. Παρότι υπάρχουν δημοτικά σχολεία σε όλα τα χωριά της κοινότητες, δεν διαθέτουν στοιχειώδες υποδομές, όπως τουαλέτες, βρύσες, καρέκλες και θρανία, γι΄αυτό πολλά παιδιά εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο. Στον τομέα της υγείας, τα αγροτικά ιατρεία υπολειτουργούν λόγο ελλείψεων σε γιατρούς και φάρμακα, ενώ το κόστος μετακίνησης στο νοσοκομείο της πόλης είναι απαγορευτικό για τους φτωχούς κατοίκους. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι γυναίκες οι οποίες λόγο των κοινωνικών προκαταλήψεων στερούνται την πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, ακόμα και κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης και τον τοκετό, με αποτέλεσμα να αποβάλλουν ή να χάσουν και τη ζωή τους από επιπλοκές στη γέννα.



Ζώντας στην κατώτερη κοινωνική τάξη...
Τι σημάνει το να είσαι "Νταλίτ" 


Συγκεκριμένα στην κοινότητα Ντότι:

·        Η μέση οικογένεια έχει 4-6 παιδιά. Οι γυναίκες τεκνοποιούν μέχρι να γεννήσουν αγόρι. Εξαιτίας της άγνοιας των γονέων πολλά παιδιά δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης. Επίσης, οι γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους ονόματα που συνηθίζονται στην περιοχή.
·        Η κοινότητα υποφέρει από έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Σε κάποια χωριά το νερό συγκεντρώνεται μέσω δικτύου σε δεξαμενές, σε άλλα οι κάτοικοι παίρνουν νερό από ρυάκια. Για την αναζήτηση και μεταφορά νερού ευθύνη έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια που συχνά αναγκάζονται να περπατούν μέχρι μια ώρα για να φτάσουν στην κοντινότερη πηγή. Καθώς το νερό δεν απολυμαίνεται, συχνά εκδηλώνονται μολυσματικές ασθένειες όπως διάρροια και δυσεντερία, που οφείλονται στην κατανάλωση βρώμικου νερού.
·        Λίγες είναι οι οικογένειες που μπορούν να εκτρέφουν ζώα – αγελάδες, βουβάλια, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά – χρησιμοποιώντας τα προϊόντα τους για την επιβίωσή τους. Οι πιο φτωχές οικογένειες έχουν μόνο μια- -δύο κότες ή μία – δύο κατσίκες.
·        Τα σπίτια είναι φτιαγμένα από λάσπη και πέτρες με πάτωμα από ξύλο.
·        Η φτώχεια αναγκάζει τα αγόρια να εγκαταλείψουν το σχολείο για να δουλέψουν και να βοηθήσουν την οικογένεια αλλά το ποσοστό διακοπής είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια καθώς γι΄αυτά η μόρφωση θεωρείται περιττή αφού παντρεύονται σε μικρή ηλικία.
·        Η επίσημη γλώσσα είναι Nepali, όμως το 90% των κατοίκων μιλάει τη διάλεκτο Doteli.
·        Οι κάτοικοι είναι Ινδουιστές. Ελάχιστοι είναι Μουσουλμάνοι ή Χριστιανοί.

Η ενότητα Ντότι


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ:



Ονομάζεται Purna  και είναι αγόρι, τεσσάρων χρόνων. Η οικογένειά του έχει τρία παιδιά και εκτρέφει ζώα για να επιβιώσει. Η κοντινότερη πηγή ασφαλούς πόσιμου νερού βρίσκεται κοντά στο σπίτι της οικογένειας ( σε απόσταση 500 μέτρων). Η οικογένεια έχει στη διάθεσή της ένα κομμάτι γη για καλλιέργεια (το οποίο όμως δεν της ανήκει). Το σπίτι τους είναι φτιαγμένο από λάσπη και πέτρα. Ο Purna είναι πολύ μικρός για να πηγαίνει σχολείο. Ο κοντινότερος σταθμός υγείας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας. Η οικογένεια μιλάει την διάλεκτο Doteli και είναι Ινδουιστές.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία του παιδιού προς την διάθεσή μας, ευελπιστούμε όμως προσεχώς να γνωρίζουμε περισσότερα. 



  


Η πρώτη ζωγραφιά του Purna





Το πρώτο μας γράμμα γραμμένο εκ μέρος του παιδιού από τοπικό συνεργάτη...




Ιούνιος 2015


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΤΟΤΙ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Στοιχεία και αριθμοί

·        Το δημοτικό σχολείο Lata Kalarai φιλοξενεί βρεφονηπιακό σταθμό, προνήπιο, νηπιαγωγείο και πρώτη τάξη. Εδώ φοιτά και ο Purna!
·        Διαθέτει μόνο δυο αίθουσες και 5 δασκάλους για 117 μαθητές.
·        Λόγο έλλειψης υποδομών ο βρεφονηπιακός σταθμός και το προνήπιο  στεγάζονται στη μια αίθουσα η οποία χωρίζεται με μια κουρτίνα μόνο από την άλλη αίθουσα όπου κάνουν μάθημα το νήπιο και η πρώτη τάξη.
·        Στο σχολείο έχει ιδρυθεί ένας Σύλλογος Παιδιών στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου για την ενδυνάμωση των μαθητών.
·        Το σχολείο ΔΕΝ διαθέτει πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.
·        Η Act!onAid Νεπάλ προσέφερε αθλητικό εξοπλισμό στο Σύλλογο παιδιών και κατάφερε, μετά από κατάσταση πίεσης να εξασφαλιστούν οι πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την εγκατάσταση υποδομών υγιεινής και ύδρευσης στο σχολείο. Ο επόμενος στόχος – και γι αυτό ήδη ασκείται πίεση στις αρμόδιες αρχές – είναι να αυξηθεί ο αριθμός των σχολικών αιθουσών.




Η Γωνιά των Αναδόχων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνεται για τη συλλογή των μηνυμάτων των παιδιών για τους αναδόχους τους συγκεντρώνονται όλα τα παιδιά για να ετοιμάσουνε τα μηνύματα για τους φίλους τους στην Ελλάδα. Τα παιδιά κάνουν ζωγραφιές και μετά τραγουδάνε, χορεύουνε και τρώνε πολύ νόστιμα φαγητά που τους προσφέρουν οι άνθρωποι της Act!onAid. Χάρη στο Πρόγραμμα της Αναδοχής όλα τα παιδιά αυτά γράφτηκαν στην Ομάδα Παιδιών Bidhyajyoti όπου μάθανε ότι η παιδική εργασία και ο γάμος ανάμεσα στα παιδιά είναι εγκλήματα που τιμωρούνται από το νόμο. Επίσης οι γονείς κατάλαβαν ότι η μόρφωση είναι πιο σημαντική από τις δουλειές του σπιτιού, Στην κοινότητα το σχολείο ήταν περισσότερο μια παράδοση και όχι μια ανάγκη. Οι γονείς δεν νοιάζονταν τί μάθαιναν στο σχολείο ή αν προόδευαν τα παιδία τους εκεί. Για σπουδές ούτε συζήτηση. Με διάφορα σεμινάρια της Act!onAid που έχουν πραγματοποιηθεί οι γονείς έχουν αλλάξει αντιλήψεις για τη σημασία της εκπαίδευσης. Τώρα ρωτάνε αν έχουν διάβασμα και κατανοούν ότι πρώτα πρέπει να τελειώσουν οι σχολικές εργασίες και μετά τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού.






Μια ομάδα παιδιών με πλούσια δράση

Με τη βοήθεια της Act!onAid η Ομάδα Παιδιών Jos Jagaran διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 275.000 ρουπιών (2,391,30E)  από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη υλοποίηση αθλητικών  και πολιτιστικών προγραμμάτων για τα παιδία. Με τα χρήματα αυτά αγοράστηκε επίσης αθλητικός εξοπλισμός για τα μέλη των 9 Ομάδων Παιδιών που έχει συγκροτήσει η Act!onAid στην κοινότητα. Από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, ωφελήθηκαν 3.655 παιδιά.
Η Ομάδα Παιδιών Jos Jagaran οργάνωσε επίσης ένα διήμερο σεμινάρια για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγιεινής και τη Φιλική προς τα Παιδιά Διακυβέρνηση».  Σε αυτό συμμετείχαν 35 παιδιά από τις 9 Ομάδες Παιδιών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης η Ομάδα Παιδιών αγόρασε με χρήματα από το ίδιο κονδύλι ρουχαλάκια για 40 νεογέννητα τα οποία προσέφερε στο Κοινοτικό Κέντρο Υγείας. Όλα αυτά κερδήθηκαν με τη στήριξη της Act!onAid και η συγκεκριμένη δράση βοήθησε τα παιδιά να κερδίσουν το σεβασμό της κοινότητας καθώς μικροί και μεγάλοι έμαθαν για τα δικαιώματα των παιδιών και τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προβλέπει δαπάνες για τα παιδιά καθώς η Act!onAid τους στήριξε να διεκδικήσουν τα χρήματα που δικαιούνταν.



Άλλες δράσεις της Act!onAid στην κοινότητα…


Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας για τα παιδιά

·        Σε συνεργασία με τις 9 Ομάδες Παιδιών που έχουν συγκροτηθεί στην κοινότητα, διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο Bhumiraj, εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική ημέρα για τα Παιδιά με το σύνθημα «Άκου τις φωνές των μικρότερων, Βάλε ένα τέλος στην κακοποίηση παιδιών». Πενήντα τέσσερα παιδιά και 236 δάσκαλοι, γονείς και άλλα μέλη της κοινότητας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις όπου τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα και έπαιξαν σε θεατρικά σκέτς για τα δικαιώματα των παιδιών. Περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν τη δράση.

·        Συνάντηση με την περιφέρεια για τα αναπτυξιακά προγράμματα στην κοινότητα




·        Σεμινάρια ηγεσίας για τις γυναίκες



-------------------------------



Ενημερωτικό δελτίο 
Δεκέμβριος 2015

Γράμμα από τον Purna Khati

Η ζωγραφιά του παιδιού

Τα νέα του!


 ΠΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΣΑΣ ΤΟ 2015

·        Σε συνεργασία με κύκλους Reflect, ομάδες παιδιών και σχολεία, οργανώσαμε εκστρατεία για την επανεγγραφή στο σχολείο. Σαν αποτέλεσμα 140 παιδιά που είχαν σταματήσει το σχολείο, επανεντάχθηκαν στην εκπαίδευση και 78 παιδιά γράφτηκαν για πρώτη φορά στο σχολείο.

Συγκέντρωση διαμαρτηρίας παιδιών της κοινοτητας για να σταματἠσει η σεξουαλική παρενόχληση και οι διακρίσεις λόγου φὐλου στο σχολείο


·        Οργανώσαμε συμμετοχική ανάλυση για την επικινδυνότητα της περιοχής στο Γυμνάσιο Sri Mahendra, το οποίο κάθε χρόνο αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από τις κατολισθήσεις. Στη δράση συμμετείχαν 84 άτομα, τα οποία είναι μέλη σε διάφορες ομάδες, όπως στην επιτροπή Διαχείρισης του Σχολείου, την Ένωση Δασκάλων και Γονέων, καθώς και τοπικούς φορείς, και τα οποία με την βοήθεια των συνεργατών μας εκπόνησαν για το σχολείο ένα πλάνο διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Παιδιά που συμμετέχουν στην Ημέρα Ψυχαγωγίας


·        Παρείχαμε αθλητικό εξοπλισμό και μουσικά όργανα σε 6 Παιδικούς Σταθμούς και σε 8 ομάδες απιδιών. Από τη δράση αυτή ωφελήθηκαν 600 παιδιά περίπου.
·        Οργανώσαμε μια ημέρα Ψυχαγωγίας σε 300 παιδιά θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινότητα για το δικαίωμα των παιδιών στην αναψυχή. Τα παιδιά διασκέδασαν παίρνοντας μέρος σε διάφορα παιχνίδια και χορούς.

Μέλη Ομάδων Παιδιών μαθαίνουν να σχεδιάζουν


·        Οργανώσαμε μαθήματα σχεδίου για 9 κορίτσια και 8 αγόρια από ομάδες απιδιών της κοινότητας. Τα παιδιά αυτά χαίρονται πολύ όταν έχουν βελτιώσει τις ικανότητές τους στο σχέδιο, και ανυπομονούν να διδάξουν σε άλλα παιδιά τις βασικές αρχές του σχεδίου.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧEΔΙΑ ΤΗ ACTIONAID ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝOΤΗΤΑ

·        Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους 24 Κύκλους Reflect, που έχουμε συγκροτήσει στην κοινότητα, στην καθημερινή τους λειτουργία (π.χ. στην οργάνωση συναντήσεων). Στους Κύκλους συμμετέχουν 662 παιδιά, της κοινότητας.
·        Θα οργανώσουμε μια 16ήμερη εκστρατεία που θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εργαστήρια και θέατρο δρόμου, με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
·        Θα οργανώσουμε διαδραστικές συνεδρίες, σε σχολεία με θέμα το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, με στόχο να προωθήσουμε την ποιοτική και φιλική για το παιδί εκπαίδευση.
·        Θα οργανώσουμε σεμινάριο ηγεσίας για 142 μέλη Ομάδων Παιδιών, με στόχο να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να καθοδηγούν τις ομάδες τους σε δράσεις που αναλαμβάνουν  για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών."

Είμαι πολύ χαρούμενη που πηγαίνω και πάλι  σχολείο!"


O Basuli

 Με την παρέμβαση της ActionAid το εργατικό μεροκάματο των γυναικών διπλασιάστηκε!

Η Gopadi Nepali στο χωριό της

"Με το ράψιμο κερδίζω ένα καλό μεροκάματο!"

Ο Ram Aauji δουλεύει στο μαγαζάκι του



   
 *************************************************************



Ø  Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και Act!ionAid e-shop ! Πληροφορίες στην διεύθυνση  eshop.actionaid.gr
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου