Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Παρασκευή 29 Μαΐου 202021ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Αγαπητοί  γονείς,

Με μεγάλη χαρά περιμένουμε τους μαθητές μας στο Σχολείο την Δευτέρα, 1η Ιουνίου 2020. Η μέρα αυτή είναι σημαδιακή για όλους μετά την αναστολή λειτουργίας των Σχολείων για 3½ μήνες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι μέρες που πέρασαν, οι πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους, μικρούς και μεγάλους, θα χαραχτούν στη μνήμη μας. Ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε αυτή την απροσδόκητη εμπειρία, που, δυστυχώς, όξυνε υπάρχοντα προβλήματα και δημιούργησε νέα, σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο μας έδωσε πολλή δύναμη, μας όπλισε με υπομονή, αύξησε τη θέλησή μας για προσφορά και μας καλλιέργησε την ιδέα ότι  τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο και ότι πρέπει να εκτιμούμε και να αξιοποιούμε ό,τι έχουμε δημιουργήσει ή αποκτήσει με τον καλύτερο, τον επιμελέστερο τρόπο, κυρίως όμως να καλλιεργούμε τον χαρακτήρα μας και τις μεταξύ μας σχέσεις.

Το Σχολείο μας, όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε να ανταποκριθεί στις κοινές απαιτήσεις και βρέθηκε με πολλούς τρόπους κοντά στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του μεγάλου μέρους του μαθητικού μας δυναμικού στην εξ’ αποστάσεως ασύγχρονη ή σύγχρονη εκπαίδευση και ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που βρίσκονταν κοντά μας και μας βοήθησαν στο έργο μας, παρά τις πολλές δυσκολίες και την έλλειψη σε μέσα και γνώσεις που δυσχέραιναν την επικοινωνία μας. Ευχαριστούμε και τους γονείς, που με την καλή τους διάθεση και τη συμπαράστασή τους στάθηκαν κοντά μας και εκδήλωσαν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στα πρόσωπά μας με ποικίλους και συχνά συγκινητικούς τρόπους. Πιστεύουμε ότι όσοι μαθητές ή μαθήτριες  και οι οικογένειές τους δεν ανταποκρίθηκαν δυσκολεύονταν για διάφορους λόγους και δεν το έκαναν από αδιαφορία ή αμέλεια.
Το Σχολείο είναι έτοιμο να δεχτεί τους μαθητές του και έχει οργανωθεί κατάλληλα γι’ αυτό. Ωστόσο θα πρέπει να σας ενημερώσουμε για τις γενικές αρχές λειτουργίας για το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη των μαθημάτων (26/6/2020) και διάφορα επιμέρους θέματα, ώστε χωρίς προβλήματα και με υγεία να φτάσουμε στο τέλος.

1.    Στο Σχολείο θα έρχεται καθημερινά το 50% των μαθητών κάθε Τμήματος. Οι αίθουσες έχουν διαρρυθμιστεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Οι μαθητές, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες˙  Α και Β. Επίσης ήδη γνωρίζετε ποιες μέρες κάθε εβδομάδας θα έρχεται η κάθε ομάδα. Το Ολοήμερο πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει.

2.    Υπολογίζουμε, σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταγραφή της πρόθεσης των γονέων στη σχετική φόρμα που σας κοινοποιήθηκε, ότι κάθε μέρα θα έχουμε περίπου 90 μαθητές.

3.    Έγινε γενική απολύμανση στο Σχολείο. Το Σχολείο είναι επαρκώς εφοδιασμένο με απολυμαντικά υλικά και λοιπά υλικά καθαριότητας. Θα τηρείται ειδικό πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα. Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε και να εκπαιδεύετε τα παιδιά σας σε θέματα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, χρήση τουαλέτας και κοινόχρηστων υλικών).

4.    Το Σχολείο θα ανοίγει στις 8.00 ακριβώς και δεν θα δέχεται κανέναν μαθητή πριν από την ώρα αυτή. Οι μαθητές θα εισέρχονται στο προαύλιο χωρίς γονέα, θα αφήνουν την τσάντα τους μπροστά στην αίθουσα διδασκαλίας στον χώρο όπου υπάρχει σχετική ένδειξη, δεν θα εισέρχονται στις λυόμενες αίθουσες  ή στο κτίριο (τα οποία θα είναι κλειστά) και θα οδηγούνται στον ορισμένο για κάθε τάξη χώρο της αυλή από τους  αρμόδιους Εκπαιδευτικούς. Οι γονείς έξω από το Σχολείο θα τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, δεν θα συνωστίζονται μπροστά στις εισόδους. Οι γονείς με αυτοκίνητα δεν θα περιμένουν την Σχολική Τροχονόμο να ανοίξει τις πόρτες  και να κατεβάζει τα παιδιά (παίρνοντας και την τσάντα τους –  αυτό θα πρέπει να σταματήσει, δεν είναι καθόλου ευγενικό), αλλά θα τα κατεβάζουν οι ίδιοι. Το πάρκινγκ είναι ελεύθερο και πολύ κοντά στο Σχολείο. Ας το χρησιμοποιούμε. Η Σχ. Τροχονόμος φροντίζει για την ασφαλή διέλευση στο δρόμο.

5.    Μαθητές που παρουσιάζουν αδιαθεσία ή οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας θα μένουν στο σπίτι και θα ενημερώνεται το Σχολείο. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό.

6.    Οι μεταφερόμενοι μαθητές της κάθε ομάδας θα επιβιβάζονται στο μεταφορικό μέσο την συνηθισμένη ώρα και από τον συνηθισμένο τόπο. Το κάθε μέσο θα μεταφέρει το 50% του κανονικού αριθμού. Αυτό έχει ληφθεί υπόψιν κατά τον σχηματισμό των ομάδων ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Οι μαθητές θα κάθονται στις θέσεις που θα τους υποδεικνύει ο υπεύθυνος μεταφορέας και δεν θα μετακινούνται  για κανέναν λόγο από τη θέση τους μέχρι την άφιξή στο Σχολείο. Επειδή υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας το σχολείο και ο μεταφορέας έχει δικαίωμα να αποκλείσει από τη μεταφορά μαθητή εφ’ όσον δεν συμμορφώνεται και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και  την υγεία του ίδιου και των άλλων. Παρακαλούμε να είστε πολύ αυστηροί στο ζήτημα αυτό και να επιστήσετε την προσοχή των παιδιών σας διότι εκτιθέμεθα και εσείς και εμείς. Οι μεταφερόμενοι μαθητές θα έρχονται στο προαύλιο με την προβλεπόμενη απόσταση (1,5 μ.). Υπάρχουν κίτρινα σημεία για την απόσταση ασφάλειας.

7.    Η πρωινή συγκέντρωση δεν θα γίνεται. Με το χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές θα οδηγούνται από τους Εκπαιδευτικούς στην τάξη, με την απόσταση που πρέπει. Υπάρχει η προβλεπόμενη σήμανση. Προσευχή και τυχόν ανακοινώσεις θα γίνονται κανονικά μέσα στην αίθουσα.

8.    Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα θα διεξάγεται κανονικά. Οι μαθητές απαραίτητα θα είναι εφοδιασμένοι με επαρκή γραφικά αντικείμενα (μολύβια, γόμες, χρώματα κτλ.) καθώς και με τα βιβλία της ημέρας. Όλο το υλικό που θα έρχεται στο Σχολείο θα το απολυμαίνετε με τα κατάλληλα σκευάσματα στο σπίτι. Οι μαθητές στο Σχολείο δεν θα ανταλλάσουν τίποτα μεταξύ τους (αντικείμενα ή τρόφιμα) και δεν θα έχουν περιπτύξεις με συμμαθητές τους ή τους δασκάλους τους. Θα τους καθοδηγήσουμε εμείς, παρακαλούμε κάντε κι εσείς το ίδιο και εξηγείστε στα παιδιά σας με ιδιαίτερη προσοχή. Καλό θα είναι τα παιδιά να είναι εφοδιασμένα με υγρομάντιλα, χαρτομάντιλα. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. Οι Εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι για το πότε πρέπει να φέρουν μάσκα και γάντια.
9.    Το διάλειμμα θα γίνεται κανονικά. Οι μαθητές θα πηγαίνουν στον καθορισμένο για την κάθε τάξη χώρο με συνοδεία Εκπαιδευτικού.

10. Το Κυλικείο δεν θα λειτουργεί. Γι’ αυτό οι μαθητές θα έχουν το φαγητό τους, φροντισμένο όπως πρέπει, και τουλάχιστον ένα (1) λίτρο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό.

11. Μετά τη λήξη του ωραρίου οι μαθητές θα αποχωρούν κατά τάξη με τη συνοδεία των Εκπαιδευτικών, με τον καθορισμένο τρόπο. Οι γονείς θα περιμένουν με υπομονή να παραλάβουν τα παιδιά τους και θα τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.  Οι μεταφερόμενοι μαθητές θα περιμένουν την επιβίβασή τους, τηρώντας τις αποστάσεις (κίτρινες ενδείξεις) και τις υποδείξεις των Εκπαιδευτικών και της Σχολικής Τροχονόμου.

12. Οι κατ’ οίκον εργασίες και η ύλη που διδάχτηκε θα αναρτώνται στις πλατφόρμες των Εκπαιδευτικών (τρόπος ασύγχρονης επικοινωνίας) για ενημέρωση των μαθητών που απουσιάζουν. Οι  γονείς θα μπορούν να επικοινωνούν με τους Εκπαιδευτικούς τις γνωστές ώρες ατομικής ενημέρωσης μέσω του τηλεφώνου του Σχολείου ή με ηλεκτρονικό τρόπο (email) και όχι με κλήσεις προς τα προσωπικά κινητά τηλέφωνα των εκπαιδευτικών. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς την ώρα ενημέρωσης θα ενημερώνεστε.

13. Οι γονείς των μαθητών που επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο Σχολείο (ευπαθείς ομάδες και άλλοι λόγοι) θα πρέπει να υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα αποστείλει το Σχολείο στα email τους τις επόμενες μέρες.

14. Οι γονείς που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για διάφορα θέματα από το Σχολείο δεν θα έρχονται αυτοπροσώπως αλλά θα επικοινωνούν τηλεφωνικά ή με email. Το Σχολείο θα απαντά στο αίτημά τους και θα φροντίζει να τους  χορηγεί ό,τι ζητούν.

15. Οι γονείς που έχουν προγραμματισμένες επισκέψεις με τα μέλη της ΕΔΕΑΥ (Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό) θα προσέρχονται στο ραντεβού τους με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, αφού πρώτα ενημερώσουν για την επίσκεψή τους.

16. Οι γονείς της Δ΄ τάξης, που δεν έχουν στείλει ακόμα την δήλωση για την επιλογή β΄ ξένης γλώσσας στην Ε΄ τάξη να το κάνουν άμεσα, διότι έχουν εξαντληθεί οι προθεσμίες.

Ευχόμαστε καλή αρχή, υγεία, δύναμη, πολλή υπομονή, ελπίζουμε στη συνδρομή σας και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ενημέρωση των παιδιών μας και την τήρηση όλων των παραπάνω.


Ο Δ/ντής, οι Εκπαιδευτικοί και το Βοηθητικό Προσωπικό του ΣχολείουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου