Το 21o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, σας καλωσορίζει στον διαδικτυακό του τόπο. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα, σε ιστορικό τόπο και σε περιοχή με έντονη την ιστορική μνήμη, επιθυμεί να το γνωρίσετε, να μάθετε την ιστορία του, τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, να περιηγηθείτε στους χώρους του. Ακόμα να πληροφορηθείτε για τη λειτουργία του, τις προσπάθειες για τη συνεχή και ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του στην περιοχή, για τις δραστηριότητες και το έργο των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών του, να ακούσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016




ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΠΑΛ


Αγαπητοί γονείς και παιδιά,

Πρόσφατα λάβαμε ενημερωτική έκθεση της κοινότητας Doti, όπου ζει ο Purna Khaki, το αγοράκι που στηρίζουν οι μαθητές του Σχολείου μας ως Ανάδοχοι. Μαζί με τα νέα του παιδιού και την ζωγραφιά του, διαβάσαμε όλα τα τελευταία νέα που αφορούν το πώς οι Ομάδες Παιδιών βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύπτουν και να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να ενδυναμώνονται. Ενημερωθήκαμε επίσης για τα διάφορα σεμινάρια που συνεχίζουν να οργανώνονται για τις γυναίκες, χάρη στην οποία αποκτούν εισόδημα και διεκδικούν θέσεις ηγεσίας στην κοινότητα. Ένα πολύ σημαντικό έργο είναι η κατασκευή 2 αιθουσών μαιευτηρίου σε κοινότητα κέντρου υγείας, όπου μητέρες και νεογέννητα έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίας υγείας.

Η Γωνία της Κοινότητας



  • Σύμφωνα με μια έρευνα που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας, μόνο το 49,4% των παιδιών που γράφονται στην 1η Δημοτικού καταφέρνουν να φτάσουν στην όγδοη τάξη.

  • Στην κοινότητα λειτουργούν 20 Δημοτικά Σχολεία, με 1786 δασκάλους και 4697 μαθητές.
  • Μέχρι πρόσφατα οι γονείς δεν καταλάβαιναν πόσο σημαντική είναι η μόρφωση για τα παιδιά τους και έτσι τα κρατούσαν στο σπίτι να κάνουν δουλειές και να φροντίζουν τα μικρότερα αδέλφια τους. Και η ποιότητα όμως της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν ήταν καλή. Η παρουσία των δασκάλων δεν ήταν τακτική στα σχολεία, ούτε υπήρχε σχεδιασμός για βελτιώσεις στις σχολικές υποδομές.


Η ActionAid Nepal:

  • Πρόσφερε αθλητικό εξοπλισμό σε 5 σχολεία, όπου φοιτούν πάνω από 1000 παιδιά.

  • Δημιούργησε 5 επιτροπές διαχείρισης σχολείων σε 2 δημόσια Δημοτικά, 2 δημόσια Γυμνάσια και ένα δημόσιο Λύκειο.

  • Οργάνωσε 5 εκστρατείες ενημέρωσης για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο.

  • Συγκρότησε 5 ομάδες παιδιών με 60 μέλη για τα οποία οργάνωσε σεμινάρια σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και τη σημασία της εκπαίδευσης στη ζωή τους.

  • Με όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις βελτιώθηκε σημαντικά το σχολικό περιβάλλον. Οι δάσκαλοι προσέρχονται πλέων τακτικά στο μάθημα, χρησιμοποιούν διδακτικές μεθόδους φιλικές στα παιδιά και οργανώνουν συχνά εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες.

  • Συνολικά 218 μαθητές (115 κορίτσια και 103 αγόρια) ανάμεσά τους και 78 παιδιά που είχαν διακόψει την φοίτηση τους, γράφτηκαν στο σχολείο.


  • Εδώ σημειώνουμε ότι, στην περιοχή Doti υπάρχουν πολλά βουνά, γιαυτό οι δρόμοι είναι δύσβατοι. Καθημερινά τα παιδιά αναγκάζονται να περπατάνε 4 με 5 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο. Το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 μαθήματα- τις πρώτες 3 ώρες κάνουν 3 μαθήματα από 45 λεπτά το καθένα, στη συνέχεια έχουν 1 ώρα διάλειμμα και μετά κάνουν άλλα 3 μαθήματα μέχρι να σχολάσουν. Στη διάρκεια του διαλείμματος μαζεύονται με τους φίλους, μοιράζουν το φαγητό τους και παίζουν παιχνίδια όπως κρυφτό και chungi (παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι).


Η ζωή στην κοινότητα

Οι ηλεκτρικοί φούρνοι και οι κουζίνες γκαζιού είναι πολυτέλεια για τους κατοίκους του Νεπάλ. Στο δυτικό τμήμα της χώρας οι γυναίκες, οι οποίες περνούν το σχεδόν όλη την ημέρα με τις δουλείες του νοικοκυριού, χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα το παραδοσιακό φουρνάκι wodan,
που φτιάχνεται σε λάσπη και είναι φορητό.
Το wodan το έχουν οι περισσότερες οικογένειες στο Νεπάλ. Στην κοινότητα το φτιάχνουν με μέταλλο.

Άλλες δράσεις στην κοινότητα:

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας για τα Παιδιά



Σεμινάριο ηγεσίας για τις γυναίκες



Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την καλλιέργεια της τσουκνίδας




Σας θυμίζουμε ότι από τις εισφορές επωφελείται ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κοινότητα στην οποία ζει το παιδί για το οποίο είμαστε Ανάδοχοι και όχι μόνο το ίδιο και η οικογένειά του.

Σας επισυνάπτουμε την τελευταία ζωγραφιά του Purna Khaki ο οποίος είναι τώρα 5 χρονών και το μήνυμα του προς εμάς.









Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πηγαίνετε στη σελίδα ACTIONAID.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου